Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

08. 07. 2016. 17:54 >> 17:35

PEJOVIĆ - TAKAČ

Mađarska nastavlja podršku integracijama CG

Vlada Mađarske pozdravlja uspjehe koje je Crna Gora ostvarila na evropskom putu i nastaviće da pruža punu podršku njenim integracionim procesima, poručio je mađarski državni sekretar za evropske poslove u kabinetu premijera, Sabolč Takač.

On je, u razgovoru s državnim sekretarom za evropske integracije Crne Gore, Aleksandrom Andrijom Pejovićem, pohvalio uspješno sprovedene reforme u svim oblastima, a posebno intenzivne zakonodavne i institucionalne aktivnosti i rezultate ostvarene u vladavini prava. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Takač je istakao da je Crna Gora odradila odličan posao u pristupnim pregovorima.

On je ocijenio da je održavanje dobre dinamike i otvaranje dva nova poglavlja bilo logičan slijed i nagrada za dobre rezultate. 

„Takač je, takođe, pohvalio posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i njenu aktivnu ulogu u izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je Pejović zahvalio na kontinuiranoj političkoj, ekspertskoj i tehničkoj podršci koju Mađarska pruža integracionim procesima Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) i NATO.

U saopštenju se kaže da je Pejović informisao Takača o planovima za dalje sprovođenje reformi i napredovanje prema članstvu. 

On je upoznao Takača s planovima da Crna Gora do kraja godine otvori još nekoliko pregovaračkih poglavlja, za šta postoji podrška i slovačkog predsjedništva.

Pejović je istakao spremnost da se uskoro krene i sa procesom privremenog zatvaranja poglavlja u kojima je postignut dobar napredak. 

„Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa realizacijom Akcionog plana za unaprijeđeno partnerstvo Crne Gore i Mađarske kojim je definisana podrška crnogorskim evropskim i NATO integracijama, kroz intenziviranje saradnje administracija dvaju država, unapređenje poslovnih odnosa i podršku regionalnim inicijativama i programima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je iskazano obostrano zadovoljstvo ostvarenom saradnjom na eksperskom niovu, posebno angažovanjem mađarskog stručnjaka koji je pružio pomoć u oblastima poljoprivrede i ribarstva u prvoj godini pregovora, kao i rezultatima projekta jačanja Fitosanitarne uprave i odnedavnog angažovanja mađarskog eksperta za ljudska prava u crnogorskom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

„Takač je potvrdio spremnost mađarske strane da nastavi s angažovanjem stručnjaka u svim oblastima pregovora s EU u kojima za to postoji potreba i zajednički interes“, dodaje se u saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније