Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

08. 07. 2016. 19:22   >>  19:04

MARKOVIĆ - TAKAČ

CG odlučna da ispuni evroatlantsku agendu

Crna Gora će nastaviti predano da radi na ispunjavanju obaveza iz evropske i evroatlantske agende kako bi nastavila snaženje i sazrijevanje društva, a na tom putu će imati punu podršku Mađarske, ocijenjeno je danas na sastanku potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Duška Markovića i državnog sekretara Vlade Mađarske za evropske poslove, Sabolča Takača.

Kako je saopšteno iz Markovićevog kabineta, on je istakao da dešavanja u EU nakon Bregzita neće uticati na odlučnost Crne Gore da intenzivno radi na planu evropskih integracija, podsjećajući da su ukupno otvorena 24 poglavlja.

„On je naveo i da će se u narednom periodu, posebno za vrijeme slovačkog predsjedavanja EU, stvarati pretpostavke ne samo za otvaranje novih, već i za zatvaranje trenutno otvorenih poglavlja.  Čestitajući na uspjehu koji je na ukupnom društvenom planu Crna Gora ostvarila od obnove nezavisnosti, Takač je ocijenio da je naša država model za uspjeh na koji region treba da se ugleda. Istakao je da je za Vladu Mađarske proširenje EU na Zapadni Balkan strateški prioret, a zajednički je konstatovano da će time Unija dobiti novu vrijednost. Kao poseban uspjeh Crne Gore istaknut je poziv za članstvo u NATO, a Mađarska je, kako je ocijenio Marković, dala poseban pečat odluci o potpisivanju Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi. On je kazao i da je namjera naše države da u okviru NATO-a dajemo doprinos globalnom miru, a ne samo da uživamo benefite članstva“, navodi se u saopštenju.

Ocijenjeno je da je saradnja dvije države, posebno na političkom planu, odlična.

„Ali je konstatovan prostor za njeno dalje snaženje kroz valorizaciju resursa i ekonomski razvoj. S obzirom na iskazanu potrebu Crne Gore za ekspertskom pomoći Mađarske u dijelu korišćenja fondova EU, Takač je kazao da se na tom planu može računati na podršku eksperata njegove države u kojoj se sve javne investicije kofinansiraju iz sredstava EU. Važno je napomenuti da je mađarski ekspert za ljudska i manjinska prava 1. Jula započeo jednogodišnju misiju u Crnoj Gori tokom koje će pružiti ekspertsku podršku u oblasti rada Ministarstva za ljudska i manjinska prava na planu evropskih integracija. Komentarišući aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, potpredsjednik Marković je kazao da je nakon političke krize i nestabilnost, obezbijeđena puna funkcionalnost vlade i parlamenta, te da se ispunjavaju obaveze iz nacionalnih agendi. Istakao je da je ključni zadatak da se obezbijede svi uslovi za fer i slobodne izbore kao i da pitanje legitimnosti postane nesporno za sve buduće vlade koje će nastaviti integracione procese ali i raditi na pitanjima ekonomske stabilnosti i razvoja“, dodaje se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније