Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objava: I. P. ]

19. 07. 2016. 13:08 >> 12:49
1

ODBOR OCIJENIO

ANB da unaprijedi politiku informisanja

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) mora da unaprijedi politiku informisanja javnosti iznalaženjem najboljeg modela ravnoteže između tajnosti i transparentnosti, ocijenio je Odbor za bezbjednost i odbranu.


Odbor je danas većinom glasova podržao Izvještaj o radu ANB-a za prethodnu godinu.

Predsjednik Odbora, Mevlud Nuhodžić kazao je da je konstatovano da je neophodno da ANB nastavi prikupljanje podataka punim intenzitetom o aktivnostima kriminalnih grupa Crne Gore sa transnacionalnim djelovanjem, sa posebnim osvrtom na grupe prepoznate u vezi sa izvršenjem teških krivičnih djela i visokog nivoa društvene opasnosti.

Prema njegovim riječima, drugi zaključak se odnosi na praćenje bezbjednosnog fenomena islamskog ekstremizma.

"Odbor zahtijeva nastavak preduzimanja operativnih aktivnosti na sagledavanju djelovanja pojedinih grupa prepoznatih u ovom kontekstu, prikupljanje podataka i ostvarenje potrebnog nivoa međuinstitucionalne, regionalne i partnerske saradnje sa tim u vezi", naveo je Nuhodžić.

On je kazao da je, imajući u vidu važnost suprostavljanja savremenim bezbjedonosnim izazovima i blagovrameno uspostavljanje normatvnih i operativnih mehanizama za borbu protiv sajber kriminala, Odbor ocijenio važnim blagovremeno planiranje finansija za nastavak unapređenja informaciono-komunikacionih i tehničkih sistema ANB-a.

"U kontekstu transparerntnosti rada Agencije, Odbor cijeni za potrebno unapređenje politike informisanja javnosti iznalaženjem najboljeg modela ravnoteže između tajnosti i transparentnosti i informisanje javnosti o radu, objavljivanjem informacija na veb sajtu ANB-a, saglasno zakonima, podzakonskim aktima koji regulišu tajnost podataka", precizirao je Nuhodžić.

On je kazao da je Odbor od ANB-a zahtijevao nastavak izgradnje ljudskih i materijalnih kapaciteta, podizanje nivoa efikasnosti i kompatabilnosti.

Poslanik Demokratskog fronta, Nebojša Medojević kazao je da opozicioni predstavnici smatraju da je ANB služba koja je ekstremno politizovana i koja se nije reformisala na način koji propisuju Ustav i zakoni Crne Gore.

"ANB je daleko od profesionalne nezavisne institucije koja se bavi zaštitom nacionalnih interesa i vodi računa o nacionalnoj bezbjednosti",  smatra Medojević.

On je dodao da u opoziciji nijesu zadovoljni odgovorima direktora ANB-a kada su u pitanju oktobarski protesi DF-a.

Medojević je kazao da su danas saznali da ANB nema nikakva saznanja o švercu cigareta iz Crne Gore i u Crnoj Gori.

On je naveo da je u prvih šest mjeseci ove godne državni budžet ostećen za 40 milona eura zbog toga što se, kako tvrdi, cigarete prodaju na ulicama bez plaćenog poreza i akciza.

"Nevjerovatno zvuči da ANB tvrdi da o tome nema pojma, što nam daje za pravo da konstatujemo da je ANB logistička podrška i sastavni dio tih aktivnosti u Crnoj Gori u interesu određenih ljudi u vrhu vlasti", dodao je Medojević.

On je rekao da su predstavnici opozicije glasali protiv Izvještaja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније