Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

23. 07. 2016. 14:01   >>  13:44 14

TRIBINA U PODGORICI

Vrlo je važno da su Bošnjaci dio sistema vlasti

Tribina pod nazivom „Bošnjaci u kulturno-historijskom kontekstu“ održana je sinoć u Podgorici. Gost-predavač bio prof. dr Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva. Projekat je, uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori, imao za cilj da podgoričkoj javnosti predstavi pitanje nacionalnog bošnjačkog identiteta, političke svijesti i odgovornosti, obrazovanja i suživota sa drugima.

Koordinator programa Sead Šahman ističe da je namjera održavanja tribine bila da se sačuvaju od zaborava činjenice koje treba objektivno analizirati, kako bi se uspješno nosili sa budućim izazovima.

„Vjerujem da je potpuno opravdana inicijativa da afirmišemo ideju koja za cilj ima predstavljanje javnosti vitalnih nacionalnih karakteristika koja pozivaju na koegzistenciju sa drugima i drugačijima“, kazao je Šahman u uvodnom slovu.

On naglašava da se tribina održava u vrijeme kada pojedini svjetski i domaći mediji namjerno krive sliku islama, kojoj dominantno pripada bošnjački etnicitet, vjere koja u svojoj suštinskoj poruci poziva na mir i toleranciju.

„No, za to im povod daju htijenja retrogradnih skupina i pojedinaca koja su usmjerena protiv osnovnih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, onih koje su nam date kao uputa od Boga, u svim svetim knjigama“, istakao je Šahman.

Projekat je podržalo i Bošnjačko nacionalno vijeće u Crnoj Gori. Predsjednik te institucije, Osman Nurković, ističe da je naše nacionalno ime vjekovima na ovom prostoru Bošnjak, a da je maternji jezik bosanski.

„Na popisu iz 1981. godine 78.080 građana u Crnoj Gori se izjašnjava kao Muslimani, jer je to ime Ustavom SFRJ utvrđeno kao nacionalno ime, navodno sa velikim slovom „M“. Iako ovo smatramo izmišljenim imenom i pokušajem podvale, ocjenjujem značajnim korakom na putu vraćanja tradicionalnog imena Bošnjak“, kazao je Nurković.

On je saopštio da se za bošnjačku zajednicu dogodio važan i istorijski uspjeh, a to je da smo nacionalno ime Bošnjak i jezik bosanski upisali u novi Ustav iz 2007. godine.

Nurković je istakao primjer iz 1931. godine, iz zapisa putopisca Alije Nametka, koji je obilazeći Podgoricu sreo Ahmed agu Pokrklića, koji mu reče: "Dijete moje, mi ti muslimani ovdje svi govorimo bosanskim jezikom''.

„Iz ovog citata se vidi da je to vrijeme kad je vođena aktivnost da se zaboravi ime Bošnjak, ali naravno nije se zaboravilo na jezik kojim se je govorilo, a sada se od mnogih pokušava osporiti“, obijasnio je Nurković.

Počasni gost tribine, prof. dr Šaćir Filandra, aktuelni dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, ističe da za male etničke i kulturne zajednice, kao što su u ovom slučaju Bošnjaci u Crnoj Gori, iskustvo govori da je vrlo važno da učestvuju u političkim procesima i javnom društvenom životu, odnosno da su dio sistema vlasti.

On naglašava da samo na taj način oni javno legitimišu svoju egzistenciju i iskazujući je, dolaze u poziciju da kroz institucije ostvaruju svoje interese. Smatra da pozicija anonimnosti i inferiornosti nije primjerena takvim zajednicama.

„Bošnjačko isktustvo najplastičnije se izrazilo između dva svjetska rata kada je Mehmed Spaho, tadašnji bošnjački lider sudjelovao u svim vladama, održavajući Bošnjake na površini“, navodi Filandra.

Dekan Fakulteta političkih nauka govorio je i o važnosti podrške Bošnjaka integracionim procesima u kojima se nalazi Crna Gora.

„Bošnjacima u Crnoj Gori trebaju biti vrlo važne evroatlanste integracije i da oni budu aktivni sudionici u civilizacijskoj perspektivi u zemlji u kojoj žive. To je ono što je u ovom duhu vremena. Bošnjaci moraju pratiti životne trendove i dijeliti ravnopravan sistem vrijednosti“, ističe Filandra.

Moderatorka programa bila je Alisa Džogović Murić, dok su skupu prisustvovale broje zvanice iz društveno-političkog života Crne Gore, kao i novoizabrani rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr Rifat Škrijelj, koji je porijeklom iz Petnjice.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније