Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 07. 2016. 18:51   >>  22:54 8

SKUP U MOSTARU

Đukanoviću uručena Povelja mira

Premijer Milo Đukanović, na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, prisustvuje manifestaciji "Mostar ne zaboravlja prijatelje" i tom prilikom je potpisao Mostarsku povelju mira. Povelja je Đukanoviću uručena zbog, kako se navodi, doprinosa i prepoznatljivog rada na građenju i afirmaciji mira.

Đukanović je kazao da je povelja još jedan važan korak koji dalje afirmiše vrijednosti mira, multietničkog života, kao i da je Crna Gora zemlja koja je tim vrijednostima jako posvećena.

"Svako priznanje me raduje, posebno ono koje unapređuje dalju saradnju sa susjedima. Samo dobrom saradnjom i stabilnošću u regiji možemo ići zajedno ka našim evropskim ciljevima. Crna Gora je svemu tome jako posvećena i ubijeđena da ćemo sve lakše dostići ako budemo sarađivali sa svojim susjedima i zbog toga sam danas ovdje", poručio je Đukanović.

Zvizdić je naglasio da su mir i stabilnost dvije najvažnije stvari i ključni preduslovi evropskog, ekonomskog, društvenog i političkog razvoja.

"Posebno je važna simbolika što ćemo poruku mira poslati upravo iz ovog predivnog grada koji je bio, jeste i uvijek će ostati simbol jedinstva, zajedništva i primjer kako ljudi različitih naroda mogu živjeti zajedno", kaže Zvizdić. 

On je naglasio da je dolazak Đukanovića još jedna potvrda jako dobre saradnje izmeđi BiH i Crne Gore.

"Saradnja naše dvije zemlje može biti primjer ne samo regiji nego uopšte primjer kako dvije zemlje trebaju sarađivati na bazi međusobnog razumijevanja, unapređivanja svih društvenih, političkih i ekonomskih segmenata koji znače prosperitet, stvaranje i kreiranje boljeg ambijenta za život svih naših građana", kazao je Zvizdić. 

Glavni tužilac Haškog tribunal Serž Bramerc je poručio da je počastvovan što je u Mostaru.

"Veoma sam počastvovan što sam ovdje sa ostalim potpisnicima ovog znaka nade i očuvanja mira. Nadamo se da će svima ubuduće biti jasno da rat ne rješava ništa i da je gradnja mostova i povjerenja važnija od rušenja", naveo je Bramerc.

Ranije je iz vlade BiH bilo najavljeno da će povelju potpisati i premijeri država iz regiona Aleksandar Vučić, Tihomir Orešković, Edi Rama i Miro Cerar. Medijima je večeras saopšteno da oni, ipak, neće prisustvovati skupu.

Manifestaciju "Mostar ne zaboravlja prijatelje" organizuje bosanskohercegovački Centar za mir i multietničku saradnju u istorijskom jezgru grada, u okviru obilježavanja 12. godišnjice obnove Starog mosta.

Ova proslava, događaj je koji simbolizuje novu, multietničku i ka prosperitetu okrenutu Bosnu i Hercegovinu i podsjećanje na pobjedu mira i suživota nad nemilim, tragičnim dešavanjama u bivšoj Jugoslaviji.

Za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura, i razvoju Mostara u najtežim vremenima, Centar od 2004. prijateljima grada dodjeljuje međunarodnu nagradu za mir "Mostar peace connection“.

Precizno: za predan, i u svijetu prepoznatljiv doprinos i afirmaciji mira u post-ratnom razdoblju. Ove godine nagrade su uručene bivšem francuskom predsjedniku Žaku Širaku, evropskim administratorima Martinu Garodu, Hansu Kosčniku i Rikardu Perez Kasadu, bivšem generalnom direktoru UNESCO-a Federiku Majoru i glavnom tužiocu haškog Tribunala Seržu Bramercu.

U ime Žaka Širaka nagradu je primila njegova kćerka.

Ivana Šebek, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније