Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 07. 2016. 20:40 >> 22:15
27

AMFILOHIJE TVRDI

"NATO radi što i Turci"

Iz Mitropolije crnogorsko – primorske je saopšteno da je danas, na Martinićima, proslavljena 220. godišnjica Martinićke bitke, u kojoj su na današnji dan 24/11. jula 1796. godine Crnogorci i Brđani, pod vođstvom Svetog Petra Cetinjskog, porazili vojsku skadarskog vezira Mahmut-paše Bušatlije.

Mitropolit Amfilohije je saopštio da je njemu njemu i vjernom narodu danas bio onemogućen pristup prostorijama Spomen-doma Bitke na Martinićima.

On je rekao da oni koji su to uradili obilježavaju ovaj jubilej protiv Crkve, bez Svetoga Petra Cetinjskoga i bez svetinje.

"I misle da na tome grade budućnost. Mogu oni da grade budućnost Crne Gore i da tvrde da je Crna Gora vječna, ali samo ne lišavajući Crnu Goru onoga što je vječno. A ono što čini Crnu Goru vječnom je ovo – to je Sveti Petar Cetinjski, to je ime Božje u kome je sud i pravda, to su ove svetinje ovdje koje su krvlju zalivene, to su Crnogorci koji su se objedinili oko svetinje, oko Svetog Petra Cetinjskog", rekao je Amfilohije.

Vladika je kazao da je onima što ga stalno kritikuju zbog ovako oštrih riječi lako da to čine.

"Njima je lako, a meni nije lako. Ja svako jutro, kad izađem iz Cetinjskog manastira, uzimam blagoslov od Svetog Petra Cetinjskoga. On je moj gospodar, a preko njega Bog živi kome se on klanjao i kome je služio. I svako ima svog gospodara. Jedno je, međutim, sigurno: mahmutbušatlići su danas nosioci natovske tiranije. Ono što je radio sultan u to vrijeme, to danas, sa drugim idejama i idealima radi NATO pakt", poručio je Amfilohije.

On je rekao da je Sveti Petar Cetinjski žrtvovao sebe za krst časni i za svoj narod.

"I nije pozivao u pomoć, kako to danas čine naši vladari, natopaktovce da ga brane i štite, nego je sa svojim ratnicima otišao na Slatinu i pričestio ih, kao nekada Velikomučenik kosovski Lazar uoči boja na Kosovu. I onda je krenuo, u ime pravde Božje da brani Bjelopavliće, da brani Brđane", rekao je Amfilohije.

Na platou ispred Spomen-doma Martinićeke bitke održana je svečana akademija. Učesnike i goste je, u ime organizatora, pozdravio i Milenko Šaranović, predsjednik Udruženja Bjelopavlića "Bijeli Pavle".

O Martinićkoj bici u istoriografiji govorio je istoričar akademik Zoran Lakić. U umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a "Đurđevansko kolo" iz Podgorice, dramski umjetnici, pjesnici i guslari.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније