Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I.P. ]

25. 07. 2016. 08:11 >> 08:01
3

DRŽAVA PLANIRA

Do 2024. za odbranu 2% BDP

Crna Gora, kao buduća članica NATO-a, planira da do 2024. dostigne zahtijevani nivo izdvajanja za odbranu od dva odsto bruto društvenog proizvoda na godišnjem nivou. To uključuje administrativne, operativne, troškove za modernizaciju i vojne penzije - saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ovo je aktuelna tema i među članicama NATO-a, naročito zbog komplikovane bezbjednosne situacije. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je poručio na nedavno održanom NATO samitu u Varšavi da će savez povećati izdvajanja za odbranu.

Čelnik Alijanse je procijenio da će evropske zemlje i Kanada ove godine izdvojiti 3% više sredstava za odbranu nego prethodne godine, što odgovara iznosu od 8 milijardi američkih dolara.

I naša država preduzima konkretne korake kako bi povećala izdvajanja za odbranu i dostigla standarde NATO-a.

"Crna Gora je sa opredjeljenjem da postane NATO članica odlučila da izvrši reforme i unapređuje sistem odbrane u cilju dostizanja NATO standarda, koji obuhvataju i budžetska izdvajanja za odbranu u iznosu od 2% BDP na godišnjem nivou. Jednim od ključnih strateških dokumenata za planiranje odbrane „Dugoročnim planom razvojaodbrane 2016-2025“, koji je usvojen u februaru ove godine, predviđena su izdvajanja za odbranu za period od narednih 10 godina", naveli su za Pobjedu iz Ministarstva odbrane.

Ističu da je prikazan postepeni rast, čime bi se do 2024. godine dostigao zahtijevani nivo izdvajanja od 2%.

"U toku prethodnih godina, izdvajanja Crne Gore za odbranu su bila na nivou od oko 1,5% BDP-a", saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније