Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

26. 07. 2016. 11:49 >> 11:30

CDT UPOZORAVA

Institucije i opštine i dalje krše Zakon

Veliki broj institucija i lokalnih samouprava još uvijek u propisanom roku ne objavljuje obavezne podatke o potrošnji javnih sredstava u predizbornom periodu, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

 

Time se, kako je navela predsjednica CDT-a, Milica Kovačević, nastavlja  kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, iako je od početka uvođenja ove obaveze prošlo dvije sedmice.

“Nepoštovanjem zakona, institucije, opštine i preduzeća otvaraju prostor za sumnje u zloupotrebe državnih resursa tokom izborne kampanje i dodatno urušavaju povjerenje u izborni proces”, kazala je Kovačević.

CDT je podsjetio da su ciljevi Vlade izbornog povjerenja fer, transparentni i zakoniti izbori, te da ovakav pristup i nepoštovanje obaveza dovodi u pitanje zakonitost izbornog procesa.

“Agencija za sprječavanje korupcije je do sada pokušavala preventivno djelovati na kršenje zakona, ali budući da ovo postaje masovna pojava, CDT apeluje na Agenciju da dinamično reaguje, striktno primjeni zakon i da o svojim aktivnostima obavijesti javnost”, navodi Kovačević.

Iz CDT-a su saopštili da putne naloge nijesu objavili predsjednik države, Ministarstva odbrane, finansija, vanjskih poslova i evropskih integracija, nauke, ekonomije, saobraćaja i pomorstva, i poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Naloge nijesu objavili ni pet samostalnih organa uprave (Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, Uprava za kadrove, Uprava za javne nabavke, Uprava za inspekcijske poslove, Uprava za mlade i sport), kao ni devet opština - Andrijevica, Bar, Bijelo Polje, Budva, Cetinje, Podgorica, Plužine, Rožaje, Šavnik”, navodi se u saopštenju.

Kovačević je kazala kako je moguće je da neki organi u ovom periodu nijesu izdavali putne naloge, ali da to nijesu naveli na svojim veb stranicama, što je takođe njihova obaveza.

Ona je dodala da analitičke kartice u propisanom roku nijesu objavili predsjednik države (objavljene informacije o uplati, ali ne i analitiče kartice), kao ni Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, nauke, ekonomije, i poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Analitičke kartice nijesu objavili ni sedam samostalih organa uprave (Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, Zavod za socijalnu i dječju zaštitu, Državni arhiv, Uprava za kadrove, Uprava za javne nabavke, Uprava za inspekcijske poslove, Uprava za mlade i sport), kao ni opštine Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Budva, Herceg Novi, Mojkovac, Plav, Pljevlja, Rožaje, Šavnik”, naveli su iz CDT-a.

Takođe, kako dodaju, još uvijek nije riješeno pitanje objavljivanje podataka za Opštinu Gusinje i Upravu za ugljovodonike, koje nemaju veb stranicu, dok sajtu Opštine Petnjica nije bilo moguće tehnički pristupiti.

CDT je, kako su precizirali, nakon isteka sinoćnjeg roka, pretraživao internet stranice 38 institucija (Skupština, Generalni sekretarijat Vlade, Predsjednik, ministarstva, samostalni organi uprave), 23 opštine, 13 privrednih društava (sa najvećim obrtom/brojem zaposlenih) čiji je osnivač i/ili vlasnik država  i provjeravao da li su objavljeni podaci o putnim nalozima i analitičke kartice o potrošnji.

Istraživački tim CDT-a detaljno je provjerio veb sajtove institucija, opština i ovih preduzeća kroz pretragu vijesti, rubrika, banera i upisivanjem ključnih riječi u pretraživač.

Oni su podsjetili da te institucije i opštine imaju zakonsku obavezu da od dana raspisivanja izbora sedmodnevno na veb stranicama objavljuju putne naloge i analitičke kartice, dok su privredna društva dužna da u istom periodu objavljuju izdate putne naloge.

“CDT je provjeravao dostupnost navedenih podataka za period od 18. do 24. jula”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније