Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

28. 07. 2016. 15:20 >> 15:01
1

SKUPŠTINA - NVO SEKTOR

HRA ne prihvata sporazum sa Pajovićem

Akcija za ljudska prava (HRA) neće zaključiti sporazum o saradnji NVO sektora sa Skupštinom, koji je inicirao predsjednik parlamenta, Darko Pajović jer je taj dokument, kako su ocijenili, nepotreban i neadekvatan.

Iz HRA je saopšteno da sa Pajovićem ne žele da zaključuju bilo kakav sporazum.

"Sporazum o saradnji Skupštine i NVO je nepotreban jer osim marketinške promocije ne predstavlja adekvatan pravni osnov za saradnju parlamenta sa NVO", poručili su iz HRA.

Oni podsjećaju da je na snazi Poslovnik Skupštine, pravni propis koji već propisuje modalitete saradnje parlamenta i NVO.

"Kako ponuđeni tekst Sporazuma ne sadrži ništa što Poslovnikom nije već predviđeno, očigledno je da je svrha sporazuma politički marketing predsjednika Skupštine, što je nedostojan motiv i u tome ne želimo da učestvujemo", navode iz HRA.

Oni su kazali da podržavaju predlog da se saradnja Skupštine i NVO unaprijedi dopunama Poslovnika Skupštine, koji su nedavno predložile NVO Centar za razvoj nevladinih organizacija, Centar za građansko obrazovanje i Institut Alternativa.

HRA, kako su dodali, nema povjerenja u iskrene namjere Pajovića kad su u pitanju ljudska prava i podrška civilnom sektoru i s njim ne želi da zaključuje bilo kakav sporazum iz dva razloga.

"Prvi je taj što je Pajović podržao kršenje Zakona o elektronskim medijima prilikom nedavnog izbora člana Savjeta Agencije za elektronske medije iz reda nevladinih organizacija i o tome odbio da polemiše sa predstavnicima NVO na sastanku 29. juna", pojasnili su iz HRA.

Iz te NVO su ukazali da su Pajovića, koji nije ispunio obećanje dato na tom sastanku da će prisutne naknadno obavestiti o svom stavu, deset dana kasnije podsjetili na obećanje i zamolila da dostavi odgovor koji on, kako su istakli, do danas nije dostavio ni HRA ni javnosti.

"Takođe, Pajović je na zasjedanju Skupštine 25.7. prošle godine drsko oklevetao HRA, a zatim ignorisao naš zahtjev da se izvini", naveli su iz te organizacije.

On je, prema navodima HRA, zloupotrebljavajući poziciju predsjednika Skupštine prilikom rasprave o Zakonu o medijima lažno optužio tu NVO da je "politička organizacija koja štiti interese pojedinih partijskih grupacija", djeluje "isključivo u funkciji koncerna Vijesti" i ne obavlja svoju misiju adekvatno jer "nikada nije osudila ono što je rađeno poslanicima Pozitivne".

"Pajović je zbog političkih interesa ignorisao istinu da je HRA osudila prijetnje i uvrede na račun poslanika i poslanica Pozitivne u saopštenju od 1. februara, kao i da je članica naše radne grupe koja je izradila većinu predloženih amandmana zakona o medijima bila i zamjenica predsjednika Pozitivne, Azra Jasavić", kazali su iz HRA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније