Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V. [ Mina ]

29. 07. 2016. 17:22 >> 17:07
3

MARKOVIĆ SAOPŠTIO

Socijalističke tekovine nemaju alternativu

Socijalističke tekovine nemaju alternativu za uspješan razvoj država i društva, poručio je zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković na Balkanskom okruglom stolu Međunarodne unije socijalistiške omladine – IUSY.

 

On je, otvarajući skup čiji je domaćin Savjet mladih DPS, a tema „Demokratija i borba protiv desničarskog ekstremizma“, rekao da danas, kad Crna Gora obilježava deceniju od obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti, mogu svjedočiti o uspješnosti ljevičarskih ideja i socijalističkih politika.

„Uprkos određenim odstupanjima obavijenim velom rata koji je na prostoru Balkana bijesnio prije dvije decenije, vjerujem da smo svi u regionu uvjereni u to da socijalističke tekovine nemaju alternativu za uspješan razvoj država i društva“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, stručna javnost kaže da danas svjedočimo ne radikalizaciji islama, već islamizaciji radikalizma i da kod sve većih globalnih migracija stanovništva umjesto itnegracije u nacionalna društva imamo diskriminaciju.

„Oslabila je kohezija društva i jačanje osjećaja pripadnosti tom društvu. Kao posledicu svega imamo jačanje desničarskog ekstremizma“, rekao je Marković.

Kako je rekao, ovaj region je uvijek bio na raskršću različitih, nekad čak nepomirljivih interesa istoka i zapada. „Balkan može biti stalni podsjetnik borbe takvih interesa, ali i primjer kako zla ćud jačanja nacionalističkih i desničarskih ekstremizama može biti pogubna za prosperitet generacija“.

Crna Gora je, kaže on, pokazala kako se održava unutrašnja i podstiče regionalna stabilnost, odolijeva spoljašnjim i unutrašnjim izazovima i kako se najkrupnije političke odluke donose mudro, odmjereno i u pravom trenutku.

„Kormilar tog crnogorskog broda kroz buru jugoslovenske rekonfiguracije bila je upravo DPS, partija koja je nastala iz dominantno omladinskog korpusa nekadašnjeg Saveza komunista Crne Gore, što je tadašnjoj partiji dalo mladalačku energiju, svježinu i fleksibilnost“, kazao je Marković.

On je poručio da je potrebno jačati ekonomije država regiona i naći novi zamajac razvoja koji će dati novi podsticaj sveukupnom razvoju.

„Mladi moraju imati perspektivu, moraju znati da smo im osigurali stabilnost da realizuju svoje ciljeve i vizije drugačije i bolje budućnosti. Moraju osjećati pripadnost jedni drugima, svojim državama, jer otuđenje vodi u ekstremizam. Borba protiv desničarskog i svakog drugog ekstremizma nije politički cilj, ja bih rekao da je to moralni imperativ“, rekao je Marković.

On je kazao da su jednakost, poštovanje ljudskog dostojanstva, prava i slobode, socijalna pravda, vrijednosti su na kojima se zasnivaju savremene demokratije.

Generalna sekretarka IUSY-ja Evin Incir, rekla je da je za IUSY zadovoljstvo biti u državi koja se bori da postane dio veće porodice, da ruši granice i zidove i bori se za jednakost umjesto suprotno od toga.

„Vidimo Evropu i Blkan, gdje je ekstremizam u porastu i to je prijetnja za Evropu, Balkan, ali i cijeli svijet. Stoga proces na kom radite u oblasti članstva u EU ima veliku važnost, naročito u vrijeme kad imamo događaje kao što su Bregzit i desničarski ekstremizam“, dodala je ona.

Potpredsjednica IUSY-ja, Kejdi Mehmetaj, navela je da se svi mladi Balkana i socijaldemokrate, bez obzira na to jesu li im matične partije u vlasti, suočavaju sa istim pitanjima, od obrazovanja i zapošljavanja do jačanja socijaldemokratije u partijama.

„Želimo da ponudimo nešto novo našim glasačima kako bi imali njihovu podršku i bili u vladi na narednim izborima, to se ne odnosi samo na Crnu Goru, nego sve zemlje Balkana“, kazala je ona.

Savjet mladih DPS, kako je rekao njegov predsjednik Nikola Pešić, najveća je organizacija mladih u Crnoj Gori koja okuplja više od 15 hiljada članova sa infrastrukturom u svim gradovima i poručio da, iako marljivo rade na domaćem terenu, imaju mnogo razloga da vode računa i o međunarodnoj saradnji.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније