Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 07. 2016. 00:02 >> 08:39
12

ZA 41 POSLANIK

Usvojen Predlog ugovora sa A2A

Crnogorski poslanici su usvojili Predlog odluke o prihvatanju akcionarskog ugovora između države i kompanije A2A. Za tu odluku je večeras, u ponoć, glasao 41 poslanik,11 je bilo protiv, a 1 uzdržan.

Predstavnici vlasti su, tokom dvodnevne rasprave, saopštili da je novi akcionarski ugovor strateški važan za energetsku neavisnost Crne Gore, da štiti državne interese i obezbjeđuje pretpostavke za gradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja.

Poslanici opozicionih partija, međutim, smatraju da je ugovor nezakonit, štetan i da omogućava rasprodaju državnih resursa.

Iz Vlade su objasnili da se suština novog akcionarskog ugovora između države i A2A odnosi na gradnju drugog bloka TE.

Ugovorom je definisano da A2A, u slučaju da nekom trenutku odluči da ne podrži na organima upravljanja EPCG projekat gradnje drugog bloka TE, ima pravo izlazne opcije. U tom slučaju A2A ima pravo da ponudi svoje akcije državi Crnoj Gori po cijeni od 250 miliona eura, koja bi bila isplaćena u sedam godišnjih rata.

U Skupštini je prošao i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola između Vlade Crne Gore i Češke o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture.

Predlog zakona o Izmjenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji, kojim je traženo da Tuzi postanu punopravna opština nije dobio potrebnu većinu. Skupština je večeras usvojila i više drugih zakona.

Za Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima, koji je predložio Nebojša Medojević, falio je jedan glas. Za je glasalo 40 poslanika, među kojima su bili i predstavnici Bošnjačke stranke i Pozitivne Crne Gore.

Glasanju nijesu prisustvovali poslanici Socijaldemokratske partije, kao ni lider DEMOS-a Miodrag Lekić.

Nakon te odluke poslanici Fronta su napustili salu, dobacujući onima koji su bili uzdržani i koji nijesu došli na glasanje da su im bitniji interesi Hypo Alpe Adria banke od građana koji su u problemu optlate kredita.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније