Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

30. 07. 2016. 11:35 >> 11:22

PEJOVIĆ PORUČIO

Mladi bitni za evropsku budućnost Balkana

Mladi imaju značajnu ulogu u prevazilaženju prošlosti i građenju bolje evropske budućnosti Zapadnog Balkana, kazao je glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

 

On je , kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, razgovarao sa članovima Međunarodne unije socijalističke omladine koji borave u Crnoj Gori povodom učešća na Balkanskom okruglom stolu na temu: „Demokratija i borba protiv desničarskog ekstremizma“.

Pejović je, kako se navodi, upoznao goste s radom Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, s posebnim fokusom na realizaciju ključnih vanjskopolitičkih prioriteta – članstva u EU i NATO-u.

On je istakao je da je Crna Gora za deset godina od obnove nezavisnosti sprovela opsežne unutrašnje reforme u pravcu dalje demokratizacije i ekonomskog napretka društva i ostvarila izuzetno značajne uspjehe u procesu pristupanja NATO-u i EU.

„Kada je riječ o evropskoj integraciji, Pejović je prenio da je Crna Gora za četiri godine vođenja pristupnih pregovora ostvarila veliki uspjeh koji se ogleda u 24 otvorena poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena. Istakao je da su sprovedene sveobuhvatne reforme u svim poglavljima i da preduzeti napori već daju vidljive, konkretne rezultate“, navodi se u saopštenju.

Gosti su, kako se dodaje, dobili inforamcije o formiranju pregovaračke strukture, vođenju pregovora po novom modelu koji u središte procesa stavlja vladavinu prava, donošenju ključnih zakona i strategija, te uspostavljanju novih institucija.

„Glavni pregovarač je ukazao je na uspješnost Crne Gore u korištenju sredstava iz fondova Ipe koja je rezultirala sprovođenjem značajnih projekata koji su unaprijedili život i rad ljudi. Pejović je ukazao na značaj regionalne saradnje za napredak u procesu evropske integracije. U tom kontekstu je posebno naglasio ulogu mladih u prevazilaženju recidiva prošlosti i građenju bolje evropske budućnosti Zapadnog Balkana. S tim u vezi, iznio je uvjerenje da će Regionalna kancelarija za mlade sa sjedištem u Tirani, koja je nedavno uspostavljena na samitu u Parizu, doprinijeti bogaćenju regionalne saradnje, kao i unapređenju omladinske politike“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније