Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

03. 08. 2016. 08:05   >>  07:54 17

GJENERO SMATRA

Spomenik Barešiću ne remeti odnose s CG

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero ocijenio je da je podizanje spomenika Miru Barešicu u Dragama u opštini Pakoštane nesrećni čin, koji ne donosi nikome ništa dobro.

 

Gjenero je rekao Pobjedi da je uvjeren da „glupa politička odluka na lokalnom nivou neće uticati na dobre odnose dvije države“, ističući da je siguran da tako misli i vođstvo HDZ-a i SDP-a.

Barešić, kojem je podignut spomenik, bio je pravosnažno osuđen za ubistvo jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića u Švedskoj.

Gjenero je kazao da svako ko pripada liberalno-demokratskom političkom polju ne može opravdavati podizanje spomenika bilo kome ko je u jednoj fazi života koristio terorističke metode.

"Međutim, tu se ne radi o poruci koju bi slala država na nacionalnom nivou. Spomenik je podignut u opštini koja je tradicionalno uporište desnih radikala. Oni su donijeli političku odluku o tome", kazao je Gjenero.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore uputilo protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Podgorici zbog podizanja spomenika Barešicu.

Gjenero je istakao da u hrvatskoj dominantnoj politici, kad je u pitanju i ljevica i desnica, niko ne pomišlja na bilo kakvo zatezanje odnosa sa Crnom Gorom.

"Mislim da cijela demokratska Hrvatska potpuno razumije da je Crna Gora u ovoj situaciji morala reagovati tako jer je žrtva bio njen građanin", poručuje on.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније