Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 08. 2016. 20:22 >> 20:12

PRIPREME ZA IZBORE

Ignorantski odnos MUP-a prema DIK-u

Ministarstvo unutrašnjih poslova ima ignorantnski odnos prema Državnoj izbornoj komisiji (DIK), smatraju u DIK-u i ocjenjuju da njihov odnos sa tim resorom nije adekvatan pripremama za izborni proces.

Predsjednik DIK-a, Budimir Šaranović, kazao je na sjednici Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za vraćanje povjerenja u izborni proces, da ta institucija, uprkos mogućim izazovima, spremno dočekuje posljednju fazu sprovođenja izbornog procesa i organizaciju za izbor poslanika u Skupštini.

Milisav Ćorić iz DIK-a je, govoreći o saradnji DIK-a i MUP-a, kazao da sve institucije treba da se drže svojih nadležnosti ali je, kako je naveo, činjenica da svi detalji, uvođenjem novina u izborni sistem, nijesu mogli biti u potpunosti regulisani.

"Nakon sastanka sa predstavnicima MUP-a, moram da kažem da nivo i kvalitet saradnje nije adekvatan potrebama kvalitetnih priprema za izborni proces", ocijenio je Ćorić.

On smatra da je neophodna svakodnevna komunikacija, naročito na nivou službenika, ali i viših nivoa u tim institucijama.

Ćorić je ocijenio da ozbiljan rizik za pripremu izbora predstavlja obezbjeđivanje odgovarajućeg broja uređaja za elektronsku identifikaciju za potrebe edukacije biračkih odbora.

Kako je kazao, neophodno je najmanje 80 uređaja koji će biti na raspolaganju opštinskih izbornim komisija i biračkim odborima za edukaciju.

Veljo Čađenović iz DIK-a ocijenio je da je odnos MUP-a prema DIK-u ignorantski. "Nijednu informaciju do juče nijesmo dobili, a tražili smo ih pet, šest puta".

Koopredsjedavajuća Odborom, Draginja Vuksanović, kazala je da "nije ni čudo da su odgovori iz MUP-a stigli tako kasno, jer su u mnogim insitucijama gdje je opozicija preuzela da kontroliše po dubini i sa aspekta ministarstava, mnogi ljudi naprasno pošli na bolovanje".

Šaranović je, odgovarajući na pitanje Vuksanović zašto nijesu prihvatili da u uđu sastav Koordinacionog tijela MUP-a, kazao da je ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović, formirao to tijelo suprotno zakonskoj regulativi.

Prema njegovim riječima, Koordinaciono tijelo htjelo je preuzeti sve nadležnosti DIK-a.

"Ne može biti saradnje između Koordinacionog tijela i DIK-a, to je suprotno zakonu", naveo je Šaranović, dodajući da, s druge strane, ne vidi spora za saradnju MUP-a i DIK-a.

Koopredsjedavajući Odborom, Milutin Simović ocijenio je da je DIK napravio značajni iskorak, ali, kako smatra, slijede brojni izazovi.

Kako je kazao, potrebno je da DIK i MUP komuniciraju. "Nije potrebno da DIK piše MUP-u urgenciju za odgovorom".

Simović je izrazio zabrinutost zbog edukacije opštinskih izbornih komisija i članova biračkih odbora po pitanju elektronske identifikacije

"Imali smo ispit po tom pitanju u Tivtu i to je dobro funkcionisalo, ja bih rekao odlično, ali sada imamo 1.203 biračka mjesta u Crnoj Gori, uz moguće proširenje na još pet", saopštio je Simović.

Predstavnik civinog sektora u DIK-u, Vlado Dedović ocijenio je da postoji velika institucionalna neodgovornost kada je riječ o primjeni izbornog zakonodavstva dvije godine.

Kako je kazao, ne očekuje "ljubav između ministra unutrašnjih poslova i predsjednika DIK-a".

"Očekujem da zakonom propisane nadležnosti koje imaju MUP i DIK i zajedničke koordinisane aktivnosti na sprovođenju zakona o biračkom spisku i elektronske identifikacije budu spremne", poručio je Dedović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније