Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Mina ]

26. 08. 2016. 21:08 >> 20:48
2

JASAVIĆ PORUČILA

"Država da podstiče razvoj Bara"

Saradnja Opštine Bar i Vlade je na kvalitetnom nivou, a država treba da podstiče razvoj Bara tako što će dodatno stimulisati ulaganje investitora, poručila je potpredsjednica Vlade, Azra Jasavić.

Ona je danas boravila u radnoj posjeti Opštini Bar i razgovarala sa predsjednikom Opštine, Zoranom Srzentićem i predsjednikom Skupštine Opštine, Radomirom Novakovićem

„Odnosi Vlade i lokalne samouprave su tradicionalno dobri, a država treba da podstiče razvoj Bara tako što će dodatno stimulisati ulaganja investitora, a i sama što više investirati“, kazala je Jasavić.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsjednice, Opština Bar ima urađen detaljan urbanistički plan, što je veoma značajno u kontekstu privlačenja investitora i razvojnih projekata koji zahtijevaju sigurno prostorno plansko tlo.

„Bar je sigurna zona za investitore, jer ima potencijal za razvoj nautičkog turizma visoke klase kao i razvoj kulturnog turizma zbog viševjekovnog skladnog multikulturalnog ambijenta, što predstavlja posebnu vrijednost grada“, istakla je Jasavić.

Kako se navodi, Jasavić je tokom sastanka iznijela i problem nedostatka vodovodne mreže u naselju Sveti Ivan Dobre Vode.

Ona je ukazala da su građani spremni da sufinansiraju izgradnju vodovodne mreže, da bi u saradnji sa Opštinom u narednoj godini, poslije 20 godina, riješili taj problem.

Jasavić je obišla i Marinu Bar i razgovarala sa menadžmentom Marine.

Kako je kazala, Marina Bar je završila prošlu poslovnu godinu za profitom od 289.159 EUR, što je prvi pozitivan rezultat od 2009. godine.

Jasavić je poručila da Vlada mora pokazati agilnost i zaštititi interes zaposlenih u Marini, kao i akcionara, jer je dio kapitala svojina Morskog dobra, odnosno države, na način što bi Marina dobila koncesiju na duži niz godina i bila oslobođena plaćanja troškova za korišćenje zemljišta.

„Riječ je o tome da je imovina uknjižena kao Morsko dobro i, u slučaju da se ista isknjiži, veliki broj malih akcionara bio bi iznevjeren, što svakako nije intencija Vlade, već naprotiv“, objasnila je Jasavić.

Izvršni direktor Marine Bar, Radovan Orlandić je istakao da je u tom kontekstu neophodno riješiti imovinsko pravne odnose Marine, za šta je neophodna dvotrećinska većina akcionara.

Marina Bar predstavlja jedan od strateških centara za razvoj nautičkog turizma sa kapacitetom od 700 vezova u moru i 250 na kopnu, što je čini jednom od najvećih u Jadranu.

Jasavić je istakla da Marina Bar ima sigurnu perspektivu i dodala da je jedan od najznačajnijih atributa blizina tri regionalne nautičke top destinacije (Italije, Grčke i Hrvatske), što je u funkciji razvojnih planova da Marina Bar bude nautičko-turistički centar visoke klase.

„Pozitivne efekte nautičkog turizma moguće je sagledati na svim nivoima, jer njegov razvoj ne znači samo novi kvalitet cjelokupnog turističkog razvoja, nego i razvoj cijelog niza pratećih privrednih djelatnosti, čiji efekti su posebno značajni za Opštinu Bar, ali i za cijelo crnogorsko primorje“, navela je Jasavić.

U okviru radne posjete potpredsjednica Jasavić je obišla i putničku agenciju „Allegra“.

Ona je kazala da je jedan od prioriteta Vlade razvoj malih i srednjih preduzeća koja su održiva i otvaraju mogućnost za novi broj radnih mjesta gdje bi se zapošljavali mladi ljudi.

Jasavić je ocijenila da je „Allegra“ jedna od uspješnih priča.

Ona se, tokom radne posjete Baru, srela i sa direktorom deponije „Možura“, Draganom Simićem, koji je posebno istakao probleme sa kojima se suočava deponija.

Kako se navodi, deponija je preopterećena otpadom primorskih opština koje dnevno dopremaju mnogo više otpada nego što su kapaciteti iste, i zbog toga prijeti opasnost da se vijek deponije smanji sa planiranih 30 godina na svega 12 godina.

Jasavić je ukazala da je neophodno racionalizovati odlaganje otpada na Možuri i aktivno raditi na izgradnji reciklažnog centra kako bi se produžio vijek deponije.

„Trenutno stanje nalaže da se rastereti dopremanje otpada na Možuri i u tom pravcu treba razmišljati o još jednoj lokaciji za deponiju na kojoj bi se dopremao otpad ostalih primorskih opština“, istakla je Jasavić.

Ona je poručila da svaka opština treba da brine o svom otpadu, a opština Bar, dodala je, ne smije da bude sabirni centar otpada čitavog primorja bez jasne ekonomske računice za to.

Navodi se da deponija „Možura“ tokom ove godine realizuje veoma značajan projekat izgradnje postrojenja za pretvaranje biogasa u električnu energiju.

„Moramo pojačati aktivnosti na projektu za biogas kao važnom resursu koji treba valorizovati i na taj način smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu“, smatra Jasavić.

Jasavić se sastala i sa finansijskim direktorom ad „Port of Adria“.

Tokom razgovora predstavnici investitora su naveli da postoje neki izazovi koje treba riješiti u budućnosti.

Kako se navodi, konstatovano je da nijesu u potpunosti definisana područja koncesija izmedju Luke Bar i „Port of Adria“.

Dodaje se da „Port of Adria“ obuhvata kontejnerski terminal koji je opremljen za istovar, utovar i pretovar i skladištenje kontejnera, terminal za generalne terete, koji je adekvatan za prihvat i otpremu razne vrste generalnih tereta, kao i drvni terminal.

„Od posebnog značaja je ohrabriti investitore da ulažu u kapital „Port of Adria“ i Vlada mora po tom pitanju pokazati maksimalnu agilnost, prvenstveno zbog toga što investitor nema za cilj samo trenutni profit, već unapređenje kvaliteta i standarda koji će na dugoročnom planu obezbijediti siguran profit“, istakla je Jasavić.

U saopštenju se kaže da su uglavnom ispoštovane sve ugovorne obaveze, uz blaga kašnjenja sa investicijama.

Isporuka opreme očekuje se, kako se navodi, najkasnije do proljeća.

Problem na koji su ukazali u „Port of Adrii“ je, dodaje se, neujednačena praksa sudova u radnim sporovima što stvara pravnu nesigurnost koja zabrinjava, na čemu, u skladu sa ustavnim i zakonskim rješenjima, mora raditi Vrhovni sud.

Ona je posjetila i Dom kulture „Vladimir Popović Španac“ u okviru Kulturnog centra Bar.

Jasavić je kazala da se kvalitetnim odnosom prema kulturnoj baštini i raznim oblicima stvaralaštva otvaraju vrata razumijevanja i poštovanja vlastitog društva i bogatstvu različitosti .

„Samopoštovanjem stičemo poštovanje na međunarodnoj sceni i zato moramo uložiti dodatne napore na razvoju kulture. Ozbiljna politika oblikuje i promoviše čovjeka kao socijalno kulturološko biće okrenuto humanosti, empatiji, solidarnosti što znači brizi o drugim ljudima“, istakla je Jasavić.

Ona je rekla da u tom kontekstu posebno raduje izgradnja nove bioskopske i pozorišne sale, koja predstavlja mogućnost za pravilno korišćenje slobodnog vremena mladih.

Jasavić je ukazala da je bioskop bio mjesto odrastanja i formiranja mnogih generacija, a danas je zapostavljen.

„Vratimo mlade u bioskope i pozorištu, sklonimo ih sa ulice, jer dobri filmovi i predstave šalju dobre poruke sa pravim vrijednostima koje su nepravedno zaboravljene. Zbog toga imamo ugroženu etičku vertikalu društva i krizu morala, a uloga ozbiljne politike jeste da društvo učini moralnim, a ne nemoralnim“, poručilaa je Jasavić.

Potpredsjednica Vlade se sastala i sa članovima nevladine organizacije (NVO) „Za novo i ljepše Sutomore“.

Ona je ocijenila da je ta NVO je pomirila sve razlike, promovišući ih kao bogatstvo.

Jasavić je ukazala da inicijalni odbor te NVO čine predstavnici različitih političkih uvjerenja okupljenih oko jednog cilja – novo i ljepše Sutomore.

Kako je kazala, rezultati njihovog rada su brojni, a posebno treba, smatra Jasavić, istaći iniciranje kreiranja planske dokumentacije za rekonstrukciju Sutomorske tvrđave na Golom Brdu – Tabija.

„Jedan od prioriteta Vlade je zaštita kulturno-istorijske baštine Crne Gore. Zbog toga pozdravljamo inicijativu ove NVO za rekonstrukciju tvrđave Tabija. Tvrđava Tabija će obogatiti kulturnu turističku ponudu Crne Gore“, istakla je Jasavić.

Jasavić je na kraju dana posjetila mještane Svetog Ivana Dobre Vode i sa njima razgovarala o problemima vodosnabijevanja ovog naselja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније