Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

28. 08. 2016. 08:03   >>  17:06 3

U CG PARLAMENTU

Poslanici s najdužim stažom

Od uvođenja višestranačja građani su često viđali ista, prepoznatljiva lica u parlamentu. Rekorderi po dužini staža u Skupštini su Radivoje Lala Nikčević i Predrag Bulatović, koji su 25 godina proveli u skupštinskim klupama.

Na parlamentarnim izborima, koji će se održati 16. oktobra, građani će birati 26. saziv Skupštine Crne Gore, odnosno deseti saziv od uvođenja višestranačja. U susret novom izbornom nadmetanju za mandate u parlamentu, Pobjeda podsjeća ko je od aktuelnih poslanika najduže boravio u najvišem zakonodavnom domu.

Od početka

Nikčević, koji je poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista, u crnogorski parlament prvi put je izabran na izborima u decembru 1990. godine, na kojima je trijumfovao Savez komunista Crne Gore stranka koja će kasnije promijeniti ime u DPS. SKCG je tada osvojio više od 171.000 glasova, odnosno 83 od 125 poslaničkih mjesta.

Sličan početak imao je i Predrag Bulatović, koji je na istoj listi izabran u crnogorsku Skupštinu. On, za razliku od Nikčevića, nije ostao u jednoj stranci posljednjih 25 godina. Do 1997. obavljao je funkciju šefa poslaničkog kluba jedinstvenog DPS-a. Nakon raskola u toj stranci prelazi u Socijalističku narodnu partiju, na čije čelo dolazi 2001. godine, a ostaje do 2006. godine. Nakon istupanja iz SNP-a 2012. godine, prelazi u Demokratski front. Sada je član Frontovog konstituenta Demokratske narodne partije. Slijedi ih poslanik DPS-a Miodrag Vuković sa 23 godine u parlamentu. Iako je od uvođenja višestranačja biran u predstavnike naroda, „pauzu“ je napravio kada je obavljao dužnost potpredsjednika Vlade od 1996. od 1998. godine.

Iskustvo

Bogato poslaničko iskustvo ima i lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, koji je oko 18 godina proveo u Skupštini i bio je u sedam saziva crnogorskog parlamenta. Od toga, 13 godina proveo je na čelu najvišeg zakonodavnog doma. On je izabran za šefa parlamenta 2003. godine i na toj poziciji je bio do maja ove godine.

Bio je i u prvom sazivu od uvođenja višestranačja, kada je na par mjeseci došao kao zamjena poslaniku Saveza reformskih snaga Jugoslavije Nikoli Bukilici. Nakon toga, u parlament ulazi 1998. godine u sklopu koalicije ,,Da živimo bolje Milo Đukanović“ sa DPS-om i Narodnom strankom.

Njegov stranački kolega Rifat Rastoder je proveo takođe 18 godina u parlamentu, od čega je za potpredsjednika Skupštine biran u pet saziva. 

Staž

Sljedeći po stažu u Skupštini je Novica Stanić, koji je bio poslanik 16 godina u pet mandata. Na prvim višestranačkim izborima u Crnoj Gori 1990. godine biran je za poslanika na listi Narodne stranke. U toj stranci ostaje do raskola sa Novakom Kilibardom 1997. godine. Potom je bio u Srpskoj narodnoj stranci do 2009. godine, a nakon toga u Novoj srpskoj demokratiji i Demokratskom frontu. Stanić je DF napustio nakon sukoba sa bivšim šefom poslaničkog kluba Goranom Danilovićem. Sada ima svoju političku stranku Pokret za Pljevlja.

Poslanik DPS-a Mevludin Nuhodžić takođe je proveo 16 godina u Skupštini, u kojoj je prvi put postao poslanik 1990. godine, a zatim je od 2002. godine do danas proveo u poslaničkoj klupi.

Dvije godine manje staža ima poslanik SDP-a Džavid Šabović, koji je tokom četiri saziva boravio u Skupštini 14 godina. Prvi put je u parlament ušao na izborima 2002. godine.

Od aktuelnih poslanika, 13 godina u parlamentu provela je poslanica DPS-a Branka Tanasijević.

Isto toliko i poslanik DF-a Emilo Labudović.

Ovo su samo deset poslanika iz aktuelnog saziva sa najdužim stažem, a da li ćemo i nakon sljedećih izbora gledati svima poznata lica u parlamentu, zavisi od sastava poslaničkih lista i, u konačnom, od volje građana.

Politički veterani

U „zori“ crnogorskog višestranačja bila su i neka imena u poslaničkim klupama koji su neko uz prekide, a neko neprestano ostali aktivni politički akteri. U prvom sazivu 1990. godine bili su Mićo Orlandić, Mevludin Nuhodžić, Ranko Krivokapić, Radivoje Nikčević, Novica Stanić, Predrag Bulatović, Miodrag Vuković, Ramo Bralić, Žarko Rakčević...

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније