Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Mina ]

28. 08. 2016. 14:57 >> 09:22
8

VUJANOVIĆ ISTAKAO

"Ne očekujem incidente nakon ratifikacije"

Na Kosovu niko nema nikakvoga razloga da prema Crnoj Gori iskazuje bilo kakvo nezadovoljstvo, kazao je predsjednik države Filip Vujanović nakon što je prisustvovao svečanoj sjednici lokalnog parlamenta Kolašin povodom Dana Opštine.

Na pitanje da li očekuje incidente na granici sa Kosovom nakon ratifikaficije Sporazuma u kosovskom Parlamentu, Vujanović je odgovorio odrično.

"Naravno da ne očekujem. Vi znate da sam ja u odnosu na taj Sporazum i demarkaciju granične linije saopštavao svoj stav u kontinuitetu. Da je on napravljen kroz jedan vrlo pažljiv odnos potpisan od strane svih. Završno potpisan u Beču, i u Crnoj Gori ratifikovan", kazao je Vujanović.

On je rekao da je stvar unutrašnjih odnosa Kosova kako će izvršiti ratifikaciju, a da je Crna Gora na to gledala sa razumijevanjem.

Vujanović je ocijenio da nema niti ko na Kosovu nikakvoga razloga da prema Crnoj Gori iskazuje bilo kakvo nezadovoljstvo.

"Mi smo država koja je pokazala jedan krajnje korektan odnos, prihvatila ono što je realnost Kosova. Prema stanovicima Kosova, iskazavala tokom svih događaja koji su znani građanima Kosova i Crne Gore, odnos maksimalne korektnosti", kazao je Vujanović.

On je rekao da Crna Gora ničim nije zaslužila da bilo ko sa Kosova učini bilo koji ružan akt prema Crnoj Gori.

"Naprotiv, Crna Gora je svima dobar komšija i svima dobar partner. Ja očekujem da će se to na Kosovu tako razumjeti", kazao je Vujanović.

Na pitanje kako komentariše i da je upoznati sa odlukom SAJ-a od 23. avgusta kada je obišao pogranični dio između Crne Gore i Kosova, Vujanović je odgovorio da ništa van onoga što su redovne aktivnost nije dobio kao obavijest.

"Koja bi ukazivala na nešto što znači u bilo kom smislu potvrdu nekog očekivanja, nekog ponašanja, koje bi ugrozilo unutar Crne Gore bilo kakav prostor ili bilo koga", rekao je Vujanović.

Upitan da li je upoznat sa proglasom takozvane Albanske narodne armije koja je "zaprijetila da će do rata Albanaca i Crnogoraca ukoliko bude ratifikovan Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom", Vujanović je kazao da je za to saznao iz medija jednako kao svi građani.

On je rekao da vjeruje da svi građani Kosova razumiju da je Crna Gora dobar susjed i da nikada ničim prema bilo kome nije pokazala bilo kakvu pretenziju i da je imala uvijek poštovanje prema onome što se u međudržavnom odnosu radilo.

"Ovo je Sporazum koji je produkt jednog dugog i pažljivog sporazumijevanja između dvije države koje su preko svojih komisija izvršile demarkaciju granične linije bez ambicije iz Crne Gore da bilo kome bilo koji santimetar teritorije oduzima", kazao je Vujanović.

On je naveo da je Crna Gora pokazala kroz primjer Sutorine, da je poštovala ono što je dogovor dvije države.

"Mislim da je za dobru poruku iz našeg regiona svaki sporazum o granici, jer je granica uvijek na ovim prostorima izazavala svoju osjetljivost i u to smislu razumijem i osjetljivosti koje postoje i u ovom povodu, ali nikakvoga razloga od bilo koga za bilo koju primjedbu prema Crnoj Gori niko nema, niti bi trebalo da ima sa Kosova", ocijenio je Vujanović.

On je poručio da je Crna Gora pokazala jedan ozbiljan odnos kao država, poštovanje svega što je realnost Kosova i da očekujem da će se to tako tretirati na Kosovu.

"Ja ovo što se dešava na Kosovu doživljavam kao pitanje njihovih unutrašnjih odnosa i razumijem da se na taj način reaguje i pažljivo priprema Skupština na kojoj će se izvršiti ratifikacija", naveo je Vujanović.

On je kazao da Crna Gora nijednim jedinim činom nije pokazala nestrpljenje, niti bilo kakvu nervozu povodom te rafikacije.

"Pokazali smo da to tretiramo kao unutrašnji odnos na Kosovu i unutrašnji odnos vladajućih partija čiji su najviši predstavnici u Beču potpisali taj Sporazum i opozicija koja ima svoje nezadovoljstvo i koja ga u ovom povodu korist kažem bez ikakvog doprinosa Crne Gore u bilo kom smislu", rekao je Vujanović.

On je poručio da Crnoj Gori niti jedan santimetar bilo čiji ne treba i da želi da ima dobre odnose sa svim susjedima.

"Pokazali smo u komunikaciji prema BiH i sada prema Kosovu da smo pouzdan partner, dobar susjed. Raduje da su izjave iz međunarodne zajednice sa briselske i svih adresa članica EU, SAD, potpredsjednika Džozefa Bajdena čije ste mišljenje čuli u Prištini za odnos koji podrazumijava vođenje tako ozbiljne i krajnje korektne dobrosusjedske politike", rekao je Vujanović.

Na pitanje da li su bezbjednosne službe u pripravnosti, Vujanović je odgovorio da je Crna Gora pokazala u svim situacijama da ima državu koja svojoj bezbjednosti daje vrijedan značaj i adekvatan odnos.

"Nema niti jednog razloga da i u ovoj situaciji nemamo potpuno jasnu predstavu da je Crna Gora preduzela sve da obezbjedi sve. Da ni na koji način, niti teritorijalno, niti u bilo kom smislu, bilo koji građanin neće biti ugrožen", kazao je Vujanović.

On je rekao da je obezbijeđeno da su na jedan pažljiv i odgovoran način sve službe, posebno služba bezjbednosti postupale.

"Naš je interes da se poveže i Peć i prostor Plava i Crne Gore kako je to ranije postojalo. Da se razviju odnosu i komunikacija dobre trgovine u korist tih prostora i sa jedne i sa druge strane granice", kazao je Vujanović.

On je ocijenio da granica ne treba da bude prepreka nizašta, čak i za ono što su imovine ljudi koji imaju svoju imovin na sada na prostoru Crne Gore.

"Nemate niti jedne granice koja se utvrđuje prema nekretninama privatnika. Ona ima neke svoje principe koj su se u ovo slučaju ispoštovali i ja računam da će se to riješiti unutar Parlamenta Kosova na način koji će biti iskaz odnosa prema onome što su dvije države dogovorile u postupku demarkacije granične linije", kazao je Vujanović.

Iskoristiti izuzetne potencijale Kolašina

Vujanović je čestitao Kolašincima Dan Opštine i iskazao uvjerenje da će izuzetni potencijali Kolašina biti iskorišćeni.

„Radost je vidjeti da se oni projekti koji su ne samo važni za Kolašin, nego i za Crnu Goru, imaju pozitivan efekat za Kolašin“, poručio je Vujanović, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je kazao, smanjio se broj nezaposlenih za više nego dvjesta, a u toj brojci je, pojasnio je, više od osamsto nezaposlenih, što je skoro četvrtina.

Vujanović je saopštio da će nastavak izgradnje autoputa dati mogućnost novih zapošljenja. 

„Imaćemo, kroz turističke resurse, mogućnost novih radnih mjesta, većih plata, a time i bolji kvalitet života“, dodao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, on je ubijeđen da će se resursi turizma, poljoprivrede, bolje koristiti i da će Kolašin iskoristiti ono što nesumnjivo ima - mogućnost da bude i ljetnji i zimski centar turizma i da obezbijedi bolji kvalitet života. 

„U tom smislu sam ubijeđen da će i ovi projekti koje Vlada realizuje, a koji su u smislu afirmacije poljoprivrede i turizma i brojnih stimulativnih mjera, značajno poboljšati kvalitet života u interesu svih građana Kolašina“, poručio je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније