Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ Ivana Šebek, TVCG ]

29. 08. 2016. 19:30 >> 19:53
4

POLITIČARI RAZLIČITO

Krši li se prenosom sjednice izborni zakon?

Predsjednik Skupštine Darko Pajović kaže da se krši ranija praksa da se prenosi sjednica prekidaju raspisivanjem izbora. Sa njim su saglasni u DPS-u. U SDP-u i DF-u, sa druge strane, kažu da se prenosima ne krši ni jedan zakon, te da se sa emitovanjima prestaje danom potvrđivanja izbornih listi.

U vazduhu je ostala dilema da li je bilo po zakonu da se prenose redovna zasjedanja Skupštine Crne Gore, nakon raspisivanja izbora, 15. jula, a sada je posrijedi nova - da li je zakonito prenošenje vanrednih zasjedanja.

Sjutra je planirana vanredna sjednica, a TVCG istražuje da li bi prenosom bio prekršen zakon.

Predsjednik Skupštine Darko Pajović kaže da se krši ranija praksa da se prenosi prekidaju raspisivanjem izbora. Sa njim su saglasni u DPS-u. U SDP-u i DF-u, sa druge strane, kažu da se prenosima ne krši ni jedan zakon, te da se sa emitovanjima prestaje danom potvrđivanja izbornih listi.

Prema riječima prvog čovjeka Skupštine Darka Pajovića, ukoliko budu prenošena vanredna zasjedanja, doći će do kršenja 27-ogodišnje prakse.

"Koliko je to dobro u situaciji kada već neke partije nijesu predale liste i nemaju taj ravnopravan status, to ja ostavljam nekim drugima za razmišljanje. U svakom slučaju to je odluka koja je trebala ne samo sada, vec i u julu da prođe mnogo veći broj testova i razmišljanja", rekao je Pajović.

Praksa je jedno, zakon je precizniji. Pa je pitanje da li se krši neki od zakona eksplicitno.

"Ja mogu eksplicitno da vam kažem da je narušena jedna praksa koja je postojala 27 godina, bar kada su u pitanju zakoni. Znate kako, svako će vam dati svoje tumačenje zakona, neko će vam reći da je po zakonu, neko da je protiv zakona, ali suština je da ovdje nijesmo imali jedan opšti društveni konsenzus", ocijenio je pajović.

Koopredsjedavajuca Odboru za praćenje primjene izbornih zakona, Draginja Vuksanović iz SDP-a nema dilemu. Kaže da prenošenje ne znači i kršenje zakona.

"Ni jedna norma iz seta izbornih zakona ne zabranjuje skupštinski prenos od dana raspisivanja izbora. Ono sto zakonom nije zabranjeno to je dozvoljeno. U tom smislu vjerujemo iz SDP-a da ce Javni servis, koji je u službi valjane informisanosti svih građana, donijeti odluku kojom će se omogućiti prenosi skupštinskih zasjedanja, na kojima se raspravlja o zakonima važnim za državu", rekla je Vuksanović.

Za Demokratsku partiju socijalista TVCG je, kako kažu, već u prekršaju, još od raspisivanja izbora.

"TVCG već čini prakršaj sa odloženim trajanjem u kontinuitetu. Zakoni su jasni. I prepoznali su razloge koji su u osnovi takvog opredjeljenja. Dakle, jasni su od trenutka raspisivanja izbora do završetka čitavog izbornog procesa, Javni servis pogotovo, ne smije da favorizuje ni jednu političku opciju. Mislim na činjenicu da je javno, uz priznanje onih koji to čine,Parlament, pretvoren u političku tribinu, a ne u najviši politički organ, već tribinu pojedinih političkih subjekata oni to ne kriju, oni to javno i kažu", smatra Miodrag Vuković.

U DF-u vjeruju da bi prenose trebalo nastaviti.

"TVCG u ovom slučaju ne krši bilo kakav zakon i pravila, sjednice svakako treba da se prenose. Još nijesu predate liste i nema nikoga ko bi mogao reći da je oštećen ili da mu je nešto uskraćeno. TVCG, dakle, može da prenosi zasjedanja sve do zaključenja listi i ne vidimo da je tu išta sporno", objasnio je Jovan Vučurović.

O tome da li bi trebalo prenositi zasjedanja, nema konsenzusa, a reklo bi se da su u jednom saglasni, da konačnu odluku donosi Savjet RTCG.

Predsjednik Savjeta RTCG, Vladimir Pavićević, kaže da će u naredna tri dana sazvati hitnu sjednicu na kojoj će Savjet zauzeti konačan stav o skupštinskim prenosima, s obzirom na to da nema jasnog stava političkih subjekata o tom pitanju.

Što se tiče sjutrašnjeg zasjedanja, Pavićević naglašava da će RTCG prenositi zasjedanje ako parlament da signal.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније