Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

31. 08. 2016. 13:20   >>  13:00

CEDEM POZIVA

DIK da saopšti kako provjerava potpise

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pozvao je Državnu izbornu komisiju (DIK) da saopšti po kojoj metodologiji će provjeravati prikupljene potpise birača i tako preduprijedi moguće zloupotrebe od podnosilaca izbornih lista.

Izvršni direktor CEDEM-a, Nenad Koprivica, kazao je danas da je ta analizirala rezultate parlamentarnih izbora od obnove nezavisnosti do danas, i da je to pokazalo da je određeni broj podnosilaca izbornih lista osvojio značajno manji broj glasov u odnosu na broj potpisa prikupljenih za njihovu kandidaturu.

„Prema nezvaničnim najavama, očekuje se da će na narednim izborima učestvovati između 15 i 20 podnosilaca izbornih lista, koje ukupno moraju prikupiti najmanje između 60 i 70 hiljada potpisa birača ili oko 11 odsto ukupnog biračkog tijela. Svaka lista mora da prikupi 0,8 odsto ukupnog biračkog tijela, što je 4.091 potpis birača“, rekao je Koprivica na konferenciji za novinare u PR Centru.

Prema njegovim riječima, taj podatak, ali i praksa višegodišnjeg odsustva jasne, valjane i transparentne kontrole procesa prikupljanja potpisa birača i kandidovanja izbornih lista od DIK-a, dovode u ozbiljnu sumnju mogućnost pojedinih podnosilaca izbornih lista da na zakonit način prikupe potrebne potpise.

Projekt koordinatorka CEDEM-a, Danijela Vujošević, kazala je da postoji sumnja da su pojedine izborne liste, koje su bile kandidovane za izbore od 2006. godine, zloupotrijebile potpise birača kako bi došle do broja potpisa koji je bio potreban za njihovu kandidaturu.

„Da se slična situacija ne bi ponovila na parlamentarnim izborima raspisanim za 16. oktobar, CEDEM je uputio zahtjev DIK-u za slobodan pristup informacijama u vezi sa kontrolom prikupljanja potpisa birača za podršku izbornim listama, koje će biti kandidovane na parlamentarnim izborima zakazanim za 16. oktobar“, navela je Vujošević. 

Shodno Zakonu o izboru odborinika i poslanika, kako je podsjetila, birači svojim potpisom mogu podržati samo samo jednu izbornu listu, a davanje potpisa suprotno ovoj odredbi podliježe njihovoj prekršajnoj odgovornosti, u iznosu od 500 do 2.000 eura novčane kazne.

„Pozivamo DIK da saopšti metodologiju po kojoj će vršiti provjeru prikupljenih potpisa birača, tj. provjeru da li je svojim potpisom izbornu listu podržao samo jedan birač, i na taj način preduprijediti moguće zloupotrebe i falsifikovanje potpisa birača od onih podnosilaca izbornih lista koji izbore koriste isključivo u svrhu pridobijanja sredstava iz državnog budžeta na nedozvoljen način“, poručila je Vujošević. 

CEDEM, kako je istakla, očekuje da DIK omogući tehnološko rješenje po kojem bi svaki građanin ukucavanjem svog jedinstvenog matičnog broja (JMB) u određenu aplikaciju mogao provjeriti da li je potpisnik neke izborne liste i koje.

„Pretpostavljamo da DIK za sada ne posjeduje to tehnološko rješenje, a CEDEM stoji na raspolaganju DIK-u u pogledu pružanja logističke podrške kada je u pitanju sprovođenje kavlitetnog monitoringa za prikupljanje potpisa birača“, navela je Vujošević.

CEDEM, kako je kazala, apeluje i na podnosioce svih izbornih lista da omoguće uvid u prikupljene potpise svim drugim zainteresovanim pomatračima akreditovanim za posmatranje izbora, „i na taj način demonstriraju spremnost da u izborni postupak uđu na zakonit i transparentan način“.

„Pozivamo i birače da svojim potpisom podrže samo jednu izbornu listu i ne podliježu manipulacijama koje su bile zastupljene u prethodnom periodu“, istakla je Vujošević.

U CEDEM-u smatraju da je poglavlje Krivičnog zakona Crne Gore, koje se odnosi na krivična djela protiv izbornih prava, potrebno dopuniti u smislu uvođenja falsifikovanja potpisa birača kao posebnog krivičnog djela.

„CEDEM je podnio prijavu Državnoj izbornoj komisiji za akreditovanjem svojih posmatrača kako bi se uključili u izborni proces i pružilli logističku pomoć Komsiiji u pogledu monitoringa zakonitog prikupljanja potpisa od izbornih lista“, navela je Vujošević.

Ona je rekla da su svjesni mogućih ograničenja koja nameće Zakon o zaštiti ličnih podataka u pogledu vršenja monitoringa prikupljanja potpisa birača.

„Ali cijenimo da je u ovom trenutku nužno zaštititi javni interes, kako se ne bi manipulisalo sa podrškom izbornim listama, krivotvorila volja birača i u krajnjem, zluopotrebljavala sredstva iz državnog budžeta“, istakla je Vujošević.

Na pitanje novinara koje izborne liste su kršile pravila, Koprivica je kazao da je CEDEM radio ukupnu analizu, bez namjere da targetiraju bilo koga.

„Prije smo htjeli da ukažemo na sam proces zloupotrebe koji je moguć i da u susret izborima se potrudimo da se izvrši adekvatna kontrola i monitoring potpisa od DIK-a“, pojasnio je Koprivica.

CEDEM je, kako je naveo, predložio rješenje u kojem bi građani unošenjem JMB mogli da provjere da li je neko zloupotrijebio njihov potpis.

„Postoje liste koje nijesu zavrijedile dovoljan broj birača da uđu u parlament, ali su prethodno skupile mnogo veći broj nego što su dobile i mi sumnjamo da je jedan od motiva zloupotreba finansijskih sredstava iz državnog budžeta“, rekao je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније