Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

F.R.

14. 09. 2016. 13:25 >> 13:27
9

OPOZICIONI ODBORNICI

Podnijeli Prijedlog za razrješenje Stijepovića

Opozicioni odbornici u Skupštini Glavnog grada podnijeli su juče Prijedlog za razrješenje gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića jer je, kako tvrde, oštetio budžet Glavnog grada u korist kompanije "Normal tours" koja gradi soliter pored hotela "Podgorica", opstruirao sprovođenje obaveza iz Odluke o mjesnim zajednicama i jer nije obezbijedio vršenje poslova u skladu sa zakonima i Statutom Glavnog grada.

Kako se navodi u prijavi, Stijepović je omogućio da se pravo svojine na građevinsko zemljište od 1.312 m2, na kome se gradi soliter, prenese na "Normal tours", pri čemu je izbjegnuto javno nadmetanje, čime je gradonačelnik oštetio Budžet Glavnog grada u korsit kompanije.

"Moćnici koji stoje iza kompanije Normal su na vrijeme obezbijedili da im bivši gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, sa DPS glasačkom mašinerijom još 2012. godine nacrta šta su oni željeli, ne mareći za struku. Sadašnji gradonačelnik Podgorice, Slavoljub  Stijepović, je dozvolio izgradnju solitera bez obzira na to što je bio u saznanju da na taj način krši Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata što je konstatovala i Uprava za inspekcijske poslove", kazala je potpredsjednica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović

Ona je podsjetila da je Inspektor za urbanizam prvog marta podnio prijedlog da se poništi rješenje o izdavanju građevinske dozvole "Normal toursu", što je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine odbio.

Nakon toga, inspektor je podnio tužbu Upravnom sudu Crne Gore, koji još nije donio odluku o predmetu. "Koristim ovu priliku da pozovem predsjednicu Upravnog suda da obezbijedi da Upravni sud, bez odlaganja, odluči o ovoj upravnoj stvari, a ne da nastavi da ćuti kao što ćuti gradonačelnik Stijepović.", istakla je Popović.

Ona je rekla da je gradonačelnik prekršio zakon, te da "sigurni koraci DPS-a ne vode pravim putem, nego u stranputicu".

Popović je naglasila da i da iza izgradnje solitera pored hotela "Podgorica" stoji ista kompanija koja je kupovinom "UTIP Crna Gora" postala vlasnik svih hotela u glavnom gradu za 4,7 miliona eura, a kamp na Zlatici prodala Vladi za 8, 4 miliona eura.

"I to je bilo malo, pa je 2015. IRF iz sredstava namijenjenih podršci malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima toj kompaniji za izgradnju hotela `Hilton` odobrio sredstva od milion eura. Zauzvrat, vlasnici kompanije će svečanost otvaranja hotela `Hilton` prilgoditi predizbornim potrebama DPS-a i tako se dijelom odužiti čelnicima DPS-a za poklonjene milione i izradu urbanističkih planova po njihovoj želji", kazala je potpredsjednica Demokrata.

Predsjednik Odbora Demokrata Glavnog grada Vladimir Čađenović objasnio je da su Prijedlog za razrješenje Stjepovića potpisali odbornici Demokratske Crne Gore, DF-a, SNP-a, Demosa, SDP-a i Luka Rakčević. On je nazvao i soliter koji se gradi "čudovištem", rekavši da gradonačelnik koji nije mogao da spriječi njegovu gradnju i nije gradonačelnik.

"Po našim saznanjima, gradnja ovog čudovišta nije zaustavljena zbog straha u kombinaciji sa korupcijom. Čudovište je jedan od brojnih razloga zbog kojih treba da prestane mandat ovom gradonačelniku. Pored čudovišta, drugi krupan razlog za razrješenje je direktna opstrukcija od strane gradonačelnika Podgorice realizacije Odluke o mjesnim zajednicama, čime je uskratio pravo građanima Podgorice da izabrenu njihova rukovodstva. Njegov plan od početka je bio da za izbore 16. oktobra mjesne zajednice ostanu punktovi DPS-a", poručio je on.

Čađenovič smatra da je potvrda toka Akt Sekretarijata za lokalmu samoupravu, kojim je DPS-u odobreno korišćenje prostorija mjesnih zajednica od 21. Juna svakim radnim danom od 18 sati bez dnevnog vremenskog ograničenja, i bez krajnjeg roka do kojeg taj akt važi.

"Treći krupni razlog je neusklađivanje Statuta Glavnog grada sa Zakonom o Glavnom gradu, iako je taj rok istekao 22. aprila 2016. . Dovoljno za ostavku za onog ko misli dobro ovom gradu, ko je svjestan svojih nezakonitih postupaka i postupaka suprotno interesima građana Podgorice. DPS, vičući i izgovarajući `sigurnim korakom` svakim danom sve više uvjerava građane Crne Gore da je to siguran korak samo za mafiju, tajkune, privilegovane pojedince, a za život građana Crne Gore glas za njih je glas za više koraka unazad", rekao je predsjednik Odbora Demokrata Glavnog grada.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније