Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

PR Centar [ Objavila R.B. ]

14. 09. 2016. 18:34 >> 18:13

CGO UZ DAN DEMOKRATIJE

Povratak povjerenja u izborni proces izazov

Crna Gora je prešla značajan put u procesu demokratizacije, ali izazov i dalje predstavlja povratak povjerenja građana u izborni proces, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Saradnica na programima u CGO, Željka Ćetković, kazala je u intervjuu za PR Centar povodom Svjetskog dana demokratije 15. septembra da demokratski sistem nije lako izgraditi i u tom smislu, kako je navela, Crna Gora još puno treba da radi.

Ona smatra da je zabrinjavajuća činjenica da se Crna Gora, po indeksu stepena demokratije za 2015. godinu, nalazi na 79. mjestu od 165 zemalja u svijetu koje su analizirane, a iza Srbije, Hrvatske i Makedonije.

„Zabrinjavajuće je što vlasti ne smatraju to prioritetom, već se više trude da se zadrže na svojim pozicijama moći, tako da još uvijek nisu došle u onaj trenutak kada iskazuju volju da se otvore prema različitostima i da otvore prostor nekim demokratskim principima i njihovim primjenama. Međutim, taj proces je neuzaustavljiv i ja sam u tom pogledu optimista“, istakla je Ćetković.

Uzimajući u obzir aktuelni politički trenutak u Crnoj Gori, kako je kazala, izazov predstavlja povratak povjerenja građana u izborni proces.

„Izbori koji će biti održani u oktobru su važan test za crnogorsko društvo i oni će zapravo pokazati u kojem smjeru će Crna Gora da se razvija u narednom periodu. U tom pogledu imamo brojne nepravilnosti, naročito kada je u pitanju neažuriranje biračkog spiska, greške koje su se javile u primjeni novog sistema elektronske identifikacije birača“, navela je Ćetković.

Ona smatra da veliki problem predstavlja odnos vlasti prema kritički orjentisanim nevladinim organizacijama od kojih, kako je navela, ne prihvataju kritiku kao korektiv, “već se obračunavaju sa liderima ovih organizacija na najprizemnije moguće načine“.

„Takođe, od dijela opozicionih struktura, ne postoji veliko razumijevanje uloge nevladinih organizacija u ovim procesima“, kazala je Ćetković.

Prema njenim riječima, demeoktaska politička kultura nije još uvijek dominantna u Crnoj Gori, „naročito kada su u pitanju ovi izbori, glasačima se manipuliše“.

„Naše političke partije nisu još uvijek dovoljno ideološki profilisane, uglavnom su populitički orjentisane i na taj način manipulišu glasačima i kasnije trguju njihovim glasovima, što je nedopustivo“, upozorila je Ćetković.

Ona se, kako je rekla, nada da će političke partije, imajući u vodu aktuelni politički momenat, prepoznati značaj i da će se ophoditi demokratski zrelo i odgovorno.

Ćetković smatra da civilni stepen može doprinijeti povećanju stepena demokratije u Crnoj Gori, „ukoliko mu se dozvoli djelovanje“.

„Vlasti nemaju tu praksu da sarađuju sa nevladinim organizacijama, što je ocjena Evropske komisije koja je naglasila da je civilni sektor izuzetno važan za demokrastki proces“, ukazala je Ćetković.

Na pitanje da li se možemo naučiti demokratiji i demokratskim principima kao što kaže slogan CGO „Demokratija se uči“, Ćetković je kazala da u toj nevladinoj organizaciji snažno vjeruju da je moguće naučiti demokratske principe.

„U tom pravcu razvijamo naše obrazovne i vezane programe. Ponosni smo na naš program „Škola demokratije“, koju je prošlo 770 građana u prethodnih 27 generacija. Demokratija se itekako može učiti, a rezultat tog učenja je demokratsko društvo odgovornih i osvješćenih građana, koji se bore za svoja prava i prava onih koji nisu to u mogućnosti“, istakla je Ćetković.

U ovkviru programa „Demokratija“, kako je navela, CGO sprovodi i podprogram „Politička memorija“ u okviru kojeg se bave izborima u dijelu izborne ponude.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније