Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

14. 09. 2016. 18:20 >> 18:00

PEJOVIĆ - FILJO

Dobra saradnja s Albanijom na putu ka EU

Crna Gora će uskoro započeti proces ratifikacije Sporazuma o osnivanju Kancelarije za mlade, čije sjedište će biti u Tirani, saopštio je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović na sastanku s ambasadorom Albanije u Crnoj Gori Ernalom Filjom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Pejović i Filjo su razgovarali o tekućim i planiranim aktivnostima, budućim obavezama koje proističu iz procesa pristupanja EU i razmotrili mogućnosti za intenziviranje saradnje dvije države u toj oblasti.

"Pejović je ponovio više puta iskazanu spremnost Crne Gore, kao države koja prednjači u procesu evropske integracije, da pruži svu potrebnu podršku susjedima, putem prenosa znanja i iskustva iz pregovaračkog procesa. Filjo je istakao da je crnogorsko iskustvo iz vođenja procesa veoma značajno i podsticajno za Albaniju. Upoznao je ambasadora Pejovića s aktuelnim stanjem u procesu pristupanja i iznio očekivanje da Albanija uskoro otpočeti pregovore o pristupanju", navodi se u saopštenju MVPEI.

Pejović i Filjo razgovarali su o formiranju regionalne Kancelarije za mlade čije sjedište će biti u Tirani.

"Pejović je prenio da će Crna Gora uskoro započeti proces ratifikacije Sporazuma o osnivanju Kancelarije i iznio očekivanje da će njen budući rad doprinijeti jačanju regionalne saradnje i uspostavljanju novih veza među mladim ljudima regiona Zapadnog Balkana. S tim u vezi, sagovornici su se saglasili o potrebi intenziviranja započetih aktivnosti i mjera koje će voditi što skorijem početku rada tog tijela", dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je, takođe, bilo riječi o korištenju fondova pretpristupne pomoći EU.

"Istaknuto je obostrano zadovoljstvo dobrom saradnjom u okviru programa prekogranične saradnje koja je rezultirala sprovođenjem velikog broja značajnih projekata i doprinijela unapređenju dobrosusjedskih odnosa, podsticanju turizma, zaštiti životne sredine i unapređenju infrastrukture", zaključuju iz MVPEI.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније