Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

25. 09. 2016. 08:29 >> 08:52
7

BEČIĆ O KOSOVU

Nema vraćanja u prošlost

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, ubijeđen je da će njegova partija, koja već godinu i po sprovodi intenzivnu terensku kampanju, biti najprijatnije iznenađenje na izborima i imati predstavnike u narednom sazivu parlamenta.

Upitan da li je samostalan nastup na izborima svojevrsna antiteza ključne ideje Demokrata da je prevazilaženje podjela uslov za pobjede, Bečić je kazao da formula uspjeha opozicije ne leži u načinu nastupa, već da li su istinski usmjereni na to da smijene vlast ili na borbu za prevlast u opoziciji.

Vjeruje da je u crnogorskom društvu manje naboja, a da su se odnosi u opoziciji, posebno u posljednje vrijeme, popravili.

"Vidan je napredak i mnogo je drugačija situacija u odnosu na prije četiri godine. Mnogi opozicioni subjekti, koji su i nama spočitavali navodnu nejasnoću o nekim pitanjima danas su u nekim koalicionim aranžmanima očito došli na magistralu koju je utkala Demokratska Crna Gora. Opozicione strukture koje će nastupiti u tri kolone, šalju dosta slične poruke našim, poruke pobjeda a ne podjela, izdizanja iznad ideoloških matrica koje su dijelile građane godinama i usmjerenje na životna pitanja. Meni je drago i to je ono što sam želio da vidim. To je pokazatelj da ćemo uspjeti ovog puta" istakao je Bečić u emisiji Živa istina.

Bečić je istakao i da mu je, kako kaže, i "najudaljeniji" opozicionar bliži od DPS-a, sa kojim saradnju potpuno isključuje. Upitan kakav je stav Demokrata prema preispitivanju odluke o priznaju Kosova, što u kampanji potencira Demokratski front, Bečić podvlači da nema vraćanja u prošlost.

"U prošlost se vraćamo samo ako treba da procesuiramo nekog za nešto što je oteo od crnogorskih građana. Ne idemo u budućnost sa temama koje će samo dijeliti građane, a neće voditi ka bilo kakvom rješenju. Ta odluka o priznanju je donešena prije deset godina. Proizvela je sve moguće posljedice koje je mogla da proizvede, iako znamo kakav je bio odnos građana u tom trenutku. Ne znam sad što da uradite sa tom odlukom, bilo kako da je promijenite, pa to ništa suštinski ne može da znači", kazao je Bečić.

Na pitanje kako bi njegova partija ojačala vladavinu prava i da li je  zadovoljan radom specijalnog tužioca, Bečić kaže "da i dalje postoji značajan nivo selekcije", te da još čekaju odgovore za brojne slučajeve koje su pokrenuli.

"Očito da oni slučajevi u koji je umiješan premijer Crne Gore i sa njim povezana lica, nijesu nešto što je na pravi način predmet razmatranja Tužilaštva. Smatram da su imali određene pomake, ali da tu postoji selekcija. Selektivna pravda postoji, zato što specijalni tužilac kaže da se protiv njega u državi vodi specijalni rat. Želim da čujem odgovor ko ga vodi, da bismo mu pomogli i da bismo imali pravdu u punom obimu, kako i treba Crnoj Gori", istakao je on.

Govoreći o programu Demokrata, Bečić kaže da im je cilj da zaustave neoliberalni ekonomski princip i uvozničke lobije, kao i da uvedu red u oblast koncesija i podsticajne mjere za zapošljavanje mladih. 

"Prva radnika konačno moraju biti sveto pismo u Crnoj Gori. Moramo uvesti progresivno oporezivanje, sprovesti odlučnu borbu protiv sive ekonomije i da ne postoji više selektivan pristup kada je posrijedi naplata poreza prema državi", objasnio je Bečić.

Zadovoljan je kako teče kampanja njegove partije.  Bečić je u emisiji "Živa istina" odgovorio i na pitanje koliko je novca za nju obezbijeđeno i ko su izvori finansiranja, ali i šta je mislio kada je ranije izjavio da će se sa onima koji izdaju opoziciju saradnjom sa DPS-om obračunati kao sa kriminalcima.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније