Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: D.Ž.

27. 09. 2016. 11:22 >> 11:01

CEDEM

Neće raditi predizborno istraživanje javnog mnjenja

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) neće raditi predizborno istraživanje javnog mnjenja, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Oni su objasnili da izmjenom Zakona o izboru odbornika i poslanika nije dozvoljeno javno objavljivanje rezultata istraživanja javnog mnjenja 15 dana prije dana održavanja izbora.

Kako su pojasnili, političke partije su prije dvije godine konsenzusom izmijenile Zakon o izboru odbornika i poslanika.

„To znači da je posljednji rok za objavljivanje rezultata istraživanja 1. oktobar. Međutim, kako je Državna izborna komisija utvrdila konačnu listu izbornih učesnika tek 24. septembra, preostalo je sedam dana da se pripremi istraživanje, obrade podaci i saopšte dobijeni rezultati, što je i tehnički i profesionalno neizvodljivo, pa CEDEM ovoga puta neće raditi očekivano istraživanje javnog mnjenja“, precizirali su iz te NVO.

To, dodali su oni, znači da su parlamentarne političke partije spriječile da se javnost obavijesti o rejtingu učesnika izbora putem kredibilnih i profesionalnih istraživanja javnog mnjenja.

„Ujedno, naglašavamo da je Crna Gora jedina evropska država u kojoj je putem zakona onemogućeno sprovođenje i objavljivanje nezavisnih i kredibilnih istraživanja javnog mnjenja uoči održavanja izbora“, saopšteno je iz CEDEM-a.

Kako su kazali, u razvijenim demokratijama ti rokovi su uglavnom ograničeni na dane izborne ćutnje, a postao je standard da se objavljuju projekcije rezultata i na sam dan izbora.

„Sve ovo je razlog da se, zbog prava javnosti da zna, pokrenu izmjene ove nedemokratske i restriktivne odredbe koja je jedino u interesu političkih partija“, zaključili su iz CEDEM-a.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније