Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavili: I.P. / D.Ž. [ RTCG ]

28. 09. 2016. 19:46 >> 19:27
3

HAN ČESTITAO

Zrela odluka CG da riješi političku krizu

Evropski komesar za susjedsku politiku, Johanes Han, čestitao je Crnoj Gori, tokom susreta s predsjednikom Skupštine, Darkom Pajovićem, na hrabroj i zreloj odluci da riješi političku krizu, formiranjem Vlade izbornog povjerenja.

Crna Gora je na dobrom putu da ispuni sve obaveze za pristupanje Evropskoj uniji (EU), i Brisel se nada da će i nakon demokratskih i fer izbora i nova vlada ići proevropskim putem, ocijenili su predstavnici Radne grupe za Zapadni Balkan u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Eduard Kukan, u ime Radne grupe, rekao je da Crna Gora dobro napreduje.

"24 otvorena poglavlja i dva privremeno zatvorena su potvrda toga, ali pred Crnom Gorom je još izazova koje bi trebalo da ispuni, i svjesni su toga što je dobro u duboko polarizovanoj političkoj klimi", rekao je Kukan.

On je rekao da je važno ojačati admnistrativne kapacitete, izboriti se s korupcijom i politizacijom sudstva i javne uprave, te boriti se za slobodu medija.

"Najviše zabrinjava nedostatak dijaloga i važno je da i oni koji dobiju izbore i oni koji izgube shvate da je dijalog važan. I da on mora biti vođen u parlamentarnim okvirima", rekao je Kukan.

I Ivan Jakovčić iz Radne grupe za Zapadni Balkan u EP smatra da je Crna Gora na odličnom putu.

"Nakon sastavljanja Vlade očekujemo nastavak proevropske politike, koja će omogućiti da Crna Gora odmah nakon sljedećeg izbora Evropskog parlamenta dobije širom otvorena vrata i da uđe u Evropsku uniju. Mi smo duboko uvjereni da vi imate sve administrativne kapacitete i političke i ekonomske, da biste postali nova članica EU, još jedna sa Zapadnog Balkana", rekao je Jakovčić.

Predsjednik crnogorskog parlamenta, Darko Pajović, rekao je da je Crna Gora dobila snažnu podršku nastavku evropskih integracija i procesu reformi.

"I naravno cijeli niz ocjena koji gode i kad je u pitanju prednjačenje u procesu integracija i reforma, uz nezaobilaženje onog što nije dobro u Crnoj Gori", kazao je Pajović.

"Priprema izbora u Crnoj Gori škola savremene političke komunikacije"

Pajović je na izlaganju u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, govorio o izbornoj atmosferi koja je, prema njegovoj ocjeni, u mnogo većem stepenu demokratska i fer u odnosu na prethodni izborni ciklus. Pajović smatra da je to posljedica sporazuma vlasti i opozicije o formiranju Vlade izbornog povjerenja.

Kako je saopšteno iz Pajovićevog kabineta, on je naveo konkretne pokazatelje uloge Skupštine Crne Gore u demokratizaciji izbornog procesa i, kako se navodi, stopostotnom ispunjenju obaveza koje je parlament preuzeo.

Odgovarajući na pitanja poslanika Evropskog parlamenta, koja su se odnosila na ulogu medija u izbornom procesu, ekologiju, prava manjina, odnos građana Crne Gore prema integrativnim procesima, Pajović je rekao da je “korpus proevropskih snaga u Crnoj Gori u ogromnoj većini.”

“Crna Gora je orijentisana ka Zapadu, mi želimo da budemo dio zapadne civilizacije i nema promjene tog kursa. Potpuno smo svjesni potrebe jačanja institucija i vladavine prava“, kazao je Pajović.

On je zahvalio evropskim parlamentarcima na višegodišnjoj podršci koju pružaju Crnoj Gori u evropskim integracijama. “Kao i pozitivnom apostrofiranju uloge parlamenta u pripremi izbora koju su nazvali dobrom školom savremene političke komunikacije”, dodali su iz Pajovićevog kabineta.

TV prilog: Snežana Mirković

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније