Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 05. 2013. 22:58   >>  02. 06. 2013. 16:27 22

ISPITAĆE "SNIMAK"

Nije prošao “Lex specialis”

Skupština Crne Gore nije večeras usvojila Prijedlog zakona o proglašenju izbora za predsjednika Crne Gore - nevažećim. Međutim glasovima vlasti i opozicije, usvojeni su zaključci o izgradnji povjerenja u izborni proces, kao i odluka o formiranju Anketnog odbora za aferu “Snimak”.

Protiv poništavanja rezultata predsjedničkih izbora glasalo je 35 poslanika, dok je takvu odluku podržalo 37 poslanika opozicije, a pet poslanika SDP-a je bilo uzdržano. To ipak nije bilo dovoljno za poništavanje izbora, jer je za "lex speciali" trebalo da glasa najmanje 41 poslanik.

Na drugoj strani jednoglasno je usvojen Prijedlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad državnih organa povodom objavljivanja audio snimaka i transkripta sa sjednica organa i tijela DPS-a.

Glasovima opozicije i vlasti usvojen je i Prijedlog zaključaka o izgradnji povjerenja u izborni proces, ali ne u onoj formi kako je prvobitno predložila opozicija. Zaključke su podržala 73 poslanika, dok su trojica bila uzdržana. 

Iako su poslanici DPS-a tražili pauzu, kako bi usaglasili zaključke i oni ih podržali, opozicija nije prihvatila izmjene zaključaka koje je ranije dogovorila sa SDP-om. Na kraju DPS je ipak glasao za te zaključke.

"Danas u parlamentu Crne Gore nije niko nikoga pobijedio, iako sam imao utisak da su mnogi samo željeli da pobijede DPS", saopštio je na kraju sjednice poslanik DPS-a Milutin Simović. 

On je kazao i da je zaključcima predviđeno da se do septembra usvoji 10 zakona, što će kako kaže biti teško ostvarivo.

Potpredsjednik Skupštine Branko Radulović kazao je da Crna Gora napokon mora da krene pravim putem. "Stvorili smo pretpostavke za to", kazao je Radulović. 

Krivokapić: Vujanović legalan, ali ne i legitiman

U toku rasprave o leks specijalisu kojim je opozicija tražila poništavanje rezultata predsjedničkih izbora, i raspisivanje novih do kraja avgusta. Predstavnici vlasti kazali su da neće podržati taj prijedlog ocjenjujući da bi se na taj način poništio Ustav.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je da predsjednik Filip Vujanović jeste legalan, ali ne i legitiman šef države.

"Vujanović je izabran legalno, jer je to odlučio Ustavni sud i Državna izborna komisija (DIK), ali meni nije legitiman. Nemamo pravo da ocjenjujemo njegovu legalnost, ali imamo legitimnost", poručio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

On je rekao da je cilj da idući izbori u Crnoj Gori budu legitimni, jer su prvi, kako je rekao, već na proljeć

Na to je reagovao Emilo Labudović (DF), navodeći da mu je Krivokapićeva izjava mnogo pomogla. On se zapitao kako da se poslanici ponašaju prema Vujanoviću ka dođe u Skupštinu.

"Kako da se mi ponašamo prema njemu? Jednom se moramo suočiti sa sopstvenom slikom i reći da ovo više ovako ne ide. Vi znate da je ovo politička farsa i da ovo ne može dugo", poručio je Labudović.

Lekić: Velika odgovornost na Krivokapiću

Ranije danas, na početku sjednice lider DF-a Miodrag Lekić reagovao je zbog privođenja grupe demonstranata koji su jajima gađali Skupštinu, uoči početka sjednice. On je apelovao na predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da svojim autoritetom pomogne da demonstranti ne budu zadržavani u policiji.

On je rekao da su parlament privremeno napustili smatrajući da je to akt odgovornosti, te da je centralna ideja DF-a "borba za jačanje crnogorske države i dekriminalizacija Crne Gore".

"Vjerovali smo da je Ustav napadnut od onih koji treba da ih štite. Zato smo kao izraz protesta se opredijelili za privremeno napuštanje parlamenta", rekao je Lekić, navodeći da je sve kulminiralo aferom Snimak, navodeći da je odgovornost velika i na predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću.

Šef kluba poslanika DPS-a Milutin Simović rekao je da je ideja DF-a o izgradnji povjerenja u izborni proces na prvi pogled dobrodošla.

"Svima je jasno da je namjera predlagača potpuno suprotna. Ovo je novi pokušaj kontinuirane politike stvaranja nepovjerenja u državu, pokušaj stvaranja tenzija u Crnoj Gori i osporavanja na putu ka EU", rekao je Simović, navodeći da opozicija tako želi da opravda svoj poraz.

On je rekao da se povjerenje u izborni proces ne stvara proizvodnjom afera uoči izbora, navodeći da se to ne postiže ni bojkotom parlamenta.

Funkcioner DF Goran Danilović rekao je da nema toga ko ne zna u Crnoj Gori da je pravi predsjednik Miodrag Lekić, navodeći da bi oni pristali na to da je Filip Vujanović Vujanović kad bi uspjeli i njega da ubijede da on to zaista jeste.

"Vi imate predsjednika, a Crna Gora ima pravog predsjednika", rekao je Danilović.

On je rekao da je to što je opozicija bila van parlamenta opomena da se Crna Gora promijenila.

"Što prije to prihvatite, to je bolje po vas", poručio je Danilović.

On je DPS-u poručio da mogu na silu "još godinu, dvije". Uvjeren je da će u Crnoj Gori uskoro doći istina i pravda, navodeći da je i Vujanović svjestan da nije pravi predsjednik Crne Gore.

"Ako jeste, neka mu je prosto", kazao je on.

Velizar Kaluđerović (SNP) upitao je treba li se sjetiti predsjedničkih izbora 1997. kada je bila očigledna krađa na tadašnjim izborima, govoreći o malverzacijama sa biračkim spiskovima.

Navodeći da je SDP uvijek iskazivala spremnost da se unaprijedi izborni sistem, šef tog poslaničkog kluba Borislav Banović rekao je da su to potvrdili prilikom rasprave na Kolegijumu po tom pitanju. 

"To je naš osnovni politički interes, da se demokratija dalje gradi, učvršćuje i stabilizuje", kazao je Banović, navodeći da su se čuli brojni prigovori tokom i nakon izbora za predsjednika Crne Gore. 

Banović je rekao da je želja SDP-a da se Crna Gora gradi kao demokratska država, i da "pokušamo da te problematične stvari rješavamo bez daljih produbljivanja odnosa".

Lider Pozitivne Darko Pajović kazao je da je današnja tema "rijetko vrlo važna u Crnoj Gori", koja bi trebalo da nas vrati 24 godina unazad u pozitivnom smislu. On je rekao da danas treba da se razluči treba li da imamo nezavisnu državu u svakom smislu.

"Nedopustivo je da zemlja kandidat za EU ima ovakve afere", kazao je on, poručujući da put kojim Crna Gora ide nije dobar.

 

 

Ispred kluba manjinskih partija i Liberalne partije Fatmir Đeka je istakao da je izborni proces protekao u najboljem mogućem redu, što su potvrdili i predstavnici međunarodne organizacije, zadužene za praćenje izbora. On je kazao da je zato nelogično osporiti rezultate izbora, navodeći da će se uvijek zalagati za poštene izbore.

Poslanik DPS-a Obrad Mišo Stanišić poželio je dobrodošlicu kolegama iz DF-a, navodeći da se nada da su prikupili dovoljno energije za dalji rad. On je rekao da su predlozi DF-a samo razlog da bi se vratili u skupštinske klupe.

"Želite da sjednice DPS-a proglasite tajnovitim i da od ljudi iz naše partije tražite odgovornost za ono štio su rekli na sjednicama. Partija kojoj pripadam nikad nije donijela odluke koje se kose sa zakonima", rekao je Stanišić, navodeći da će podržati predlog za formiranje anketnog odbora kako bi se rasvijetlila afera Snimak.

On je rekao da će se taj odbor morati baviti i transkriptima pojedinih opozicionih partija.

DF je, kako je rekao Predrag Bulatović, došao u parlament da vidi da li će SDP biti na visini zadatka da se riješi parlamentarna kriza. On je pozvao kolege poslanike da se ozbiljno razmotre predlozi opozicije, jer su izbori, kako je rekao, pokradeni.

"Znamo mi šta su zakoni. Nekada su se krize usvajale složenije, i usvajale deklaracije dijalogom. Nudimo vam da ono što je kriza riješimo dijalogom. Nudimo zaključke kao politički sporazum, koji će btii u interesu čitave Crne Gore", kazao je Bulatović.

Stanišić je upitao Bulatovića gdje je to bio dok je bio van parlamenta, jer je primio platu kao i oni poslanici koji nijesu napuštali skupštinske klupe.

"Prije no ste sjeli vi nam zaprijetiste da ćete da izađete", poručio je Stanišić.

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније