Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 05. 2013. 16:04   >>  22:14

BRŽE KA EU

Fišer: Ustavne promjene za dobrobit svih

Ustavne promjene će predstavljati temelj za bolju pravosudnu realnost u Crnoj Gori i poslužiće svima, jer će poboljšati učinak sudova i učiniti državu bližom otvaranju kritičnih poglavlja pregovaranja, kazao je njemački ambasador Pius Fišer.

„Sada slijedi takozvani novi pristup koji se posebno fokusira na poglavlja vezana za vladavinu prava u najširem smislu, kazao je Fišer u Budvi, na konferencija povodom 50. godišnjice francusko-njamačkog Jelisejskog sporazuma

On je rekao da će od početka pregovora i do zaključenja procesa pristupanja, Evropska unija da nadzire, procjenjuje i podstiče Crnu Goru u njenim naporima da osnaži svoje institucije i zakonske prakse, kao bi se djelotvornije borila protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Fišer je kazao da će ova godina taj novi pristup staviti na snagu.

„Crna Gora je uključila velike napore i vještine da uspostavi radne grupe i timove za pregovaranje za različita poglavlja Evropske komisije i EU, a prezentovan je i operativni plan sa ključnim ciljevma i vremenskim rokovima za svaku pojedinačnu oblast“, naveo je Fišer, ističući da se cijeni taj trud.

On je podsjetio da su Ustavne izmjene potrebne da bi se osnažila nezavisnost crnogorskog pravosuđa, ali da one još nijesu odrađene.

„Ustavne promjene će predstavljati temelj za bolju pravaosudnu realnost u Crnoj Gori i poslužiće svima, jer će se poboljšati učinak sudova i učiniti Crnu Goru bližom otvaranju kritičnih poglavlja sa EU", kazao je Fišer.

On je dodao da je Crna Gora proevropsko društvo sa proevropskom vladom.

„Zato je pridruživanje EU od izutetnog značaja i sve države članice treba da daju svoj doprinos, da bi podržali fundamentalne vrijednosti naše Unije“, zaključio je Fišer.

Državni sekretar za evropske integracije Crne Gore Aleksandar Pejović kazao je da je Crna Gora mlada država, ali da je za sedam godina dokazala i potvrdila iskrenu posvećenost evropskim integracijama.

On je dodao da će država nastaviti tim putem, kako bi dokazala da crnogorski primjer može biti koristan i za druge u regionu.

„Ali takođe da politika proširenja EU čini čuda i da mijenja države kandidate i unapređuje stanje od pitanja vladavine prava, do svih drugih oblasti života“, ocijenio je Pejović.

On je kazao da će Ustavne promjene doprinijeti i pokazati da je Crna Gora odlučna u pogledu članstva u EU, kao i reforme koje sprovodi u pogledu vladavine prava.

Šef Degacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič rekao je da proces pristupanja EU nije samo pitanje izazova i ograničenja, već i pitanje mogućnosti koje treba na neki način izgradiri.

„Proces se značajno promijenio od 1973. godine, kada se Unija prvi put proširila od svojih početnih šest, na devet zemalja. Unija će uskoro sa Hrvatskom imati 28 država, a taj proces se nastavlja sa Crnom Gorom i drugim zemljama zapadnog Balkana“, podsjetio je on.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније