Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 06. 2013. 20:15 >> 20:21

SNP UPOZORAVA

Djecom se treba baviti stalno

Povodom 1.juna, Međunarodnog dana djece, Socijalistička narodna partija Crne Gore poziva Vladu, ali i Skupštinu Crne Gore, da se dječjim pravima ne bavi samo jednom u godini prilikom zasjedanja Dječjeg Parlamenta,već da konkretnim aktivnostima tokom godine utiče na rješavanje problema sa kojima se suočavaju djeca u Crnoj Gori.

Iz SNP-a podsjećaju na podatak iz Studije o siromaštvu djece u Crnoj Gori koju je sačinio UNICEF, da je svako deseto dijete u Crnoj Gori siromašno.

„Indikatori iz ove studije govore da su posebno ugroženi najmlađi, do 5 godina starosti, djeca samohranih roditelja i djeca iz porodica sa više od troje djece2.

U toj partiji smatraju da ovi pokazatelji kao da su bili nepoznati predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja kada su predlagali i branili Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

„Članom 29 novog Zakona sasvim sigurno su u siromaštvo gurnuta djeca nezaposlenih roditelja ukidanjem naknade za tri mjeseca u godini. Odbijanjem amandmana o pravu na dječji dodatak za svu djecu, a ne samo za troje djece u porodici odbijen je model kojim bi se makar malo poboljšao njihov status kao kategorije koja je označena kao posebno ugrožena. Odbijanjem amandmana da se utvrdi mjesečna naknada nezaposlenom roditelju koji ima dijete sa smetnjama u razvoju,  ova djeca su  ostavljena bez odgovarajuće zaštite i pažnje države i pripadaju najugroženijoj grupi“, navode iz SNP-a.

Podsjećaju da je, teritorijalno posmatrano, sjever Crne Gore ubjedljivo najugroženiji region jer je stopa siromaštva među djecom čak četiri puta veća nego u centralnom regionu, a dva puta veća nego na jugu.              

„SNP ponovo podsjeća da je članom 75 Ustava propisano da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno i ponovo poziva Vladu Crne Gore da za sledeću školsku godinu obezbjedi besplatne udžbenike u Crnoj Gori“.

Iz te partije naglašavaju da uslovi u velikom broju škola u Crnoj Gori, naročito tokom zimskih mjeseci,  nijesu na nivou koji je potreban djeci za kvalitetno praćenje nastave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније