Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

19. 10. 2016. 14:48 >> 14:30
5

EKIP SAOPŠTIO

Suspenzija bila po zakonu

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost suspendovala je aplikacije Viber i WhatsApp kako bi onemogućila slanje neželjenih poruka, za šta je imala zakonska ovlašćenja.


Izvršni direktor Agencije, Zoran Sekulić, naveo je u saopštenju da je na dan izbora, putem Viber i Whats App aplikacije, identifikovan veliki broj poruka koji je poslat sa brojeva iz numeričkog područja Velike Britanije i Kine.

Kako je rekao, korisnici mobilne telefonije u Crnoj Gori tražili su zaštitu, odnosno odgovarajuće mjere Agencije kojima bi se spriječila distribucija takvih poruka.

Sekulić je saopštio da su poruke bile sadržine "Demokratska partija socijalista (DPS) organizuje Bošnjake i Albance i cijelu dijasporu i plaća 250 eura glas. Zijad Škrijelj, nastanjen u Francuskoj kazao je 'Vijestima' da ga je zvao Izet Škrijelj koji je član mjesnog odbora DPS-a u Petnjici, i obećao mu 250 eura za putne troškove. Ovo se dešava širom Crne Gore među Bošnjacima i Albancima. Ne dozvolite DPS-u da ukrade još jedne izbore- izađite i glasajte!!!".

Viber imao mogućnost da spriječi zloupotrebe

Agencija je, prema riječima Sekulića, u komunikaciji sa operatorima utvrdila da su istiniti navodi korisnika o distribuciji neograničenog broja poruka sa tih destinacija, kao i da se distribucija takvih poruka vrši putem Viber-a i Whats App-a, a da operatori nemaju mogućnost da utiču na distribuciju takvih poruka.

Sekulić je rekao da je konstatovano i da vršilac usluge Viber aplikacije nije registrovan kod Agencije, niti mu je sjedište u Crnoj Gori.

„Iz tih razloga kao jedina opcija za onemogućavanje distribucije ovakvih neželjenih komunikacija, nametnula se zabrana korišćenja Viber i Whats App aplikacije“, saopštio je Sekulić.

U Agenciji smatraju da je vršilac usluge Viber aplikacije imao mogućnost da spriječi takvu zloupotrebu, ali da Agencija nije imala mogućnosti da njemu naloži otklanjanje takvog propusta, s obzirom na to da nije registrovan kod Agencije i da mu sjedište nije u Crnoj Gori.

„Stoga je Agencija svojim aktom 16. oktobra naložila da se isključi mogućnost komunikacije putem Viber-a i Whats App-a dok Agencija ne bude posebnim nalogom odredila da se takva zabrana suspenduje“, rekao je Sekulić.

On je podsjetio da je zabrana trajala od 17 do 19 sati i 30 minuta.

„Agencija je imala ujednačen pristup prema svim pošiljaocima neželjene komunikacije iako sadržina pomenute poruke ima elemente govora mržnje budući da akcenat stavlja na pripadnike nacionalnih manjina (Albanaca i Bošnjaka) koje su, prema međunarodnim konvencijama i prema Ustavu Crne Gore, pod posebnom zaštitom“, naveo je Sekulić.

U Agenciji smatraju da se u interpretaciji tog događaja taj aspekt neopravdano zapostavlja, kao i neopravdano predimenzioniraju drugi aspekti.

„Tim prije što se odlukom Agencije nije zabranila komunikacija u svim servisima koje pružaju operatori u Crnoj Gori, pa su korisnici nesmetano i dalje mogli da koriste usluge operatora za slanje redovnih SMS poruka i govorni saobraćaj, kao i druge aplikacije za komunikaciju putem interneta i redovne elektronske pošte, čime su u potpunosti mogli da zadovolje svoje potrebe za korišćenjem elektronskih komunikacionih servisa“, kaže se u saopštenju.

Agencija je, kako se navodi, saglasno Zakonu o elektronskim komunikacijama i Direktive Evropske Komisije, imala, ne samo zakonska ovlašćenja, već i obavezu da onemogući ovakav način slanja neželjenih poruka putem aplikacija Viber i Whats App.

„S obzirom na to da smo putem medija obaviješteni da je protiv donosioca odluke podnijeta krivična prijava, smatramo da se na ovaj način najbolje identifikuju pošiljaoci poruka i protiv njih ćemo, kad podnijete prijave zakonski dobijemo, podnijeti krivične prijave za krivično djelo lažnog prijavljivanja, i pokrenuti druge procedure u skladu sa zakonom“, kaže se u saopštenju.

Skrenuli pažnju operatorima na moguće zloupotrebe

Iz Agencije su ukazali da to tijelo, saglasno odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama vrši stručni nadzor nad radom operatora i rješava po žalbama korisnika, razmatra inicijative i utvrđuje postupak zaštite prava korisnika.

„Saglasno tako utvrđenim nadležnostima Agencija je 16. oktobra kada su održani parlamentarni izbori u Crnoj Gori, naložila crnogorskim operatorima elektronskih komunikacija- Crnogorskom Telekomu, Telenoru i Mtelu da isključe mogućnost korišćenja Viber-a i Whats App-a i drugih sličnih načina komunikacije“, kaže se u saopštenju Agencije.

Agencija je, kako su naveli, 13. oktobra skrenula pažnju operatorima da postoje realne procjene da bi pojedini učesnici na izborima godine mogli zloupotrijebiti slanje SMS poruka u reklamne svrhe bez saglasnosti korisnika, kao i za narušavanje izbornog procesa, sa nalogom da se preduzmu odgovarajuće mjere za sprečavanje takvih komunikacija u saglasnosti sa Zakonom.

Agencija ističe da se obaveza sprječavanja neželjenih komunikacija odnosi na sve pošiljaoce, uključujući državne organe i Vladu Crne Gore, ako korisnici nijesu dali saglasnost na prijem takvih poruka.

"U toku ovog vremena nije bilo ponovnog slanja neželjenih SMS poruka, vjerovatno iz razloga što su mjere koje su Agencija i operatori preduzeli spriječile mogućnost distribucije takvih poruka“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније