Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivana Šebek, TVCG

19. 10. 2016. 19:45 >> 20:53
12

SIMOVIĆ POTVRDIO

DPS sa sadašnjim partnerima dogovara Vladu

DPS je već u stalnom kontaktu sa sadašnjim koalicionim partnerima, sa kojima se dogovara o skorom formiranju Vlade. Ponudu Demokratskog fronta manjinama, u DPS-u smatraju neozbiljnom, uz poruku da se sa manjinama ne može preko noći graditi dobar odnos. Milutin Simović je kazao i da kredibilitet rezultatima izbora daju pohvale i pozitivne poruke sa relevantnih međunarodnih adresa, iz NATO-a i EU.

Demokratska partija socijalista pobijedila je na izborima, kaže Milutin Simović i dodaje da njegovu stranku ne brinu opoziciona osporavanja.

"Ništa novo, već viđeno, kada izborni gubitnici pokušavaju da nađu opravdanje za svoj novi izborni poraz. Podsjetiću, da su ovi izbori realizovani uz punu primjenu novog izbornog zakonodavstva u čijem kreiranju i usvajanju je upravo značajno učestvovala i opozicija", kazao je Simović.

Među prvima koji su podržali rezultate izbora, smatrajući ih kredibilnim, su najvažnije međunarodne adrese NATO i EU, potcrtava Simović.

"I ovaj izborni proces je veoma pozitivno ocijenjen sa relevantnih međunarodnih adresa iz NATO i EU, od Federike Mogerini i Johanesa Hana", kazao je Simović. 

A među očekivanjima Mogerini i Hana je i ono o brzom formiranju Vlade. Prema rezultatima, DPS vladu može da formira sa manjinskim strankama i SD-om. Pitanje koje se nameće je da li se već pregovara na toj relaciji i kada se može očekivati formiranje vlade.

"Razgovori sa našim dosadašnjim i budućim koalicionim partnerima su već počeli i intenzivno se odvijaju i očekujemo da ćemo u najkraćem mogućem vremenu stvoriti uslove za formiranje nove Vlade. I želim da saopštim da ti razgovori ne teku po principu ponude i tražnje, već se radi o razgovorima odgovornih političkih subjekata koji definišu zajedničke aktivnosti na ekonomsko-socijalnom i integracionom planu za dobro svih građana", pojašnjava Simović.

Manjinama mogućnost formiranja Vlade, bez učešća DF-a, nudi upravo ta politička grupacija. U DPS-u kažu da su programski ciljevi jasni, a da se ne može preko noći graditi dobar odnos sa manjinama.

"To je druga neozbiljnost i nelogičnost koja se čuje od strane opozicije. Daje se ponuda za formiranje Vlade, na osnovu izbornih rezultata, a istovremeno se ti rezultati ne priznaju. Njihova ponuda manjinama je tek neozbiljna. Ne može se odnos sa manjinama graditi preko noći, niti kao izraz političke kalkulacije političkih gubitnika. Partnerstvo sa manjinama je proces koji se gradi u kontinuitetu, koji se njeguje i koji se nadograđuje i to partnerstvo je bilo i ostaće ugaoni kamen multietničke, multivjerske, građanske, moderne Crne Gore", konstatuje Simović.

To što opozicija koristi termin "državni udar" za hapšenje 20 srpskih državljana, među kojima je i bivši šef Žandarmerije Bratislav Dikić, zbog sumnje da su planirali napade na crnogorske insititucije i zvaničnike, za DPS je svojevrsno namjerno zbunjivanje javnosti. U najjačoj partiji su misljenja da su Uprava policije i Vrhovno državno i Specijalno tužilaštvo uradili važan i zahjevan posao u nedjelju, pokazavši snagu države. To nije, kaže, političko već bezbjednosno pitanje - pod ingerencijom nadležnih institucija.

"To nije političko, već bezbjednosno pitanje. Zbog toga to nije i ne treba da bude pitanje za bilo kog učesnika u izbornom procesu. Nadležne državne institucije se bave ovim pitanjem i o tome su već iznijele svoj stav. Ovo je samo još jedan dokaz da je Crna Gora stabilna i bezbjedna država sa snažnim institucijama, koje su spremne da odgovore i tim izazovima za dobro svih građana. Umjesto bilo kojeg komentara iskazujem punu podršku nadležnim institucijama u borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala i terorizma", kaže Simović.

Kredibilitet rezultatima izbora u nedjelju 16. oktobra dodatno daje prisustvo tri puta više stranih i domaćih posmatrača nego na prošlim, naglašavaju u DPS-u, uz podsjećanje da su u radu svih organa za sprovođenje izbora učestvovali brojni predstavnici opozicije.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније