Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 06. 2013. 13:26   >>  13:27 4

KOALICIONI ODNOSI

Rad Anketnog odbora uticaće na dalje odnose u vlasti

Rezultat rada Anketnog odbora u vezi afere Snimak uticaće na dalje odnose u vladajućoj koaliciji, kazala je izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.

Ona smatra da će karakter i domete parlamentarne istrage određivati stav Socijaldemokratske partije , jer će glasovi njenih predstavnika u Odboru biti ključni za donošenje odluka tog tijela.

“Demokratska partija socijalista je očigledno spremna da održava koaliciju i pored istupa SDP-a, što je pokazatelj ozbiljne slabosti te partije i nespremnosti DPS-a za izbore koji bi ih mogli odvesti u opoziciju”, rekla je Uljarević agenciji MINA.

 

 

Komentarišući sve češća razmimoilaženja u vlasti, Uljarević je navela da takvo ponašanje SDP-a može potrajati još neko vrijeme, ali ne predugo.

“Teško je zamisliti opstanak koalicije na vlasti uz direktna mimoilaženja oko strateških političkih odluka, a takvo stanje na duže staze ne odgovara ni DPS-u ni SDP-u”, rekla je ona.

Uljarević je ocijenila da SDP ima punu političku inicijativu, dok je DPS u ozbiljnoj defanzivi i slabljenju.

“U toj konstelaciji moguća su dva rješenja, redefinisanje koalicionog sporazuma na relaciji DPS-SDP ili prijevremeni izbori”, pojasnila je ona.

Ona je kazala da je otvaranje parlamentarne istrage u vezi afere Snimak značajno, posebno zbog volje SDP-a da se taj slučaj ispita do kraja.

“Mogu se očekivati vjerovatno značajniji rezultati nego što je to do sada bio slučaj sa parlamentarnim istragama”, dodala je Uljarević.

Prema njenim riječima, rad Anketnog odbora biće jedinistvena prilika koja će javnosti pokazati stvarne domete parlamentarne istrage.

“To bi moglo da bude ohrabrujuće za demokratske procese u Crnoj Gori”, navela je Uljarević.

Ona je kazala da ne treba zaboraviti da konačni cilj istrage treba da bude dovođenje afere u pravosuđe, “gdje je i trebalo da bude ispitana”.

Uljarević je navela da se to može izvesti ako se parlamentarna istraga sprovede stručno i utemeljeno.

Govoreći o ranijem bojkotu parlamenta od Demokratskog fronta, Uljarević je kazala da su politički procesi dinamizirani i da ukazuju na postepeni povratak poslanika tog saveza u Skupštinu u punom kapacitetu.

“Ovo je prilika u kojoj sve političke strukture koje se zalažu za razbijanje decenijskih monopola i demokratizaciju, moraju dati svoj puni doprinos transformaciji političke scene u Crnoj Gori, a Front kao najjača opoziciona struktura tu ima i dodatnu odgovornost”, zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније