Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

VOA [ Objavio: I. P. ]

21. 10. 2016. 19:45   >>  19:39 19

BRAUN PORUČILA

Opozicija da prizna rezultat izbora

Američka ambasadorka u Crnoj Gori od 2011. do 2015. godine, Sju Kej Braun, zadovoljna je velikim odzivom birača na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Građani su, kako je istakla, prepoznali da je njihov glas važan i da žele da se njihovo mišljenje čuje. A rezultati su pokazali da je vladajuća DPS pobijedila, ali da ne može da formira vladu bez koalicije, koja je za bivšu ambasadorku, važan put naprijed.

"Ta koalicija treba da ima slične stavove, što ne znači da bi trebalo da bude saglasna u svemu", rekla je Sju Kej Braun za Glas Amerike, navodeći da je Crna Gora uradila mnogo od obnove nezavisnosti.

Ona je kazala da razumije da postoje primjedbe na račun izbornih neregularnosti, ali podsjeća na mišljenje posmatrača koji su ocijenili da su izbori uglavnom bili fer i slobodni.

Ocijenila je da se u demokratijama lideri biraju i povlače. U Crnoj Gori se, kaže, vidi određena promjena.

"Ta apsolutna vladavina koja je prije postojala, više ne postoji", rekla je ona.

Ako je ocijenjeno da su izbori bili fer i slobodni, Braun navodi da bi opozicija trebalo da prizna rezultate parlamentarnih izbora.

Ona ne smatra da je hapšenje 20 državljana Srbije osumnjičenih za napade na državne institucije uticalo na izjašnjavanje crnogorskih birača.

"Morate da odate priznanje bezbjednosnim snagama u Crnoj Gori zbog sprječavanja tog pokušaja", rekla je Braun, navodeći da ne vidi kako je to moglo da utiče na izaznost na birališta.

Za žaljenje je, međutim, privremeno suspendovanje aplikacija Viber i WhatsApp, kazala je Braun.

 

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније