Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

24. 10. 2016. 08:08 >> 07:49
3

VEJVODA SMATRA

Pobijedila prozapadna opcija

Pokušaj državnog udara neposredno uoči crnogorskih izbora je najbolji dokaz zašto je dobro da Crna Gora što prije uđe u NATO. To će se brzo i desiti, jer će premijer Milo Đukanović uspjeti da sastavi vladu, koja će nastaviti evroatlantski put, ocijenio je potpredsjednik njemačkog Maršalovog fonda u Vašingtonu, Ivan Vejvoda.

Nekadašnji savjetnik premijera Zorana Đinđića kaže da članstvo u Alijansi donosi mir i stabilnost državama Zapadnog Balkana.

 "Imao sam uvid u rezultate izbora u Crnoj Gori i utisak je da će premijer Milo Đukanović uspjeti da sastavi vladu i da obezbijedi kontinuitet politike koja obezbjeđuje vjerovatni i skori ulazak u Alijansu. Takođe, očekuje se dalja ratifikacija u parlamentima država članica i, naravno, u Kongresu. Bez obzira na sve ove događaje koji su pratili izbore i izborni dan, mislim da se na srednji rok u političkom smislu ništa bitno ne mijenja. Ja nijesam stručnjak za unutrašnju politiku Crne Gore u punoj mjeri, ali smatram da je postignut rezultat na izborima kojim pobjeđuje pro zapadna opcija", rekao je Vejvoda za Pobjedu.

Komentarišući atmosferu u kojoj je protekao izborni dan, Vejvoda kaže da je najvažnije da su izbori protekli uredno i da su od međunarodnih posmatrača procijenjeni kao fer i demokratski, bez obzira na primjedbe koje su bile na biračkim mjestima.

 "To je jedna generalna, spoljnopolitička ocjena izbora uopšteno gledajući, koja je potvrđena od strane zvanič- nika Evropske unije i SAD. Zvanični Vašington je izbore procijenio urednim i demokratskim, istu ocjenu su dali i Federika Mogerini i Johanes Han. Naravno, ništa u životu nije idealno, pa ni izbori. Ali je zaključak da su protekli u demokratskim uslovima i da je nivo pravičnosti postignut", poručuje Vejvoda.

Na pitanje da li se ratifikacija Protokola Crne Gore sa NATO u državama članicama može završiti do kraja godine, Vejvoda nije siguran.

 "Približavamo se demokratskim izborima, koji će biti održani 8. novembra i postoji taj period nakon izbora kada se dosta stvari, koje su zaostale, dovršava u američkom Kongresu. Takođe, mislim da će ratifikacija Protokola za Crnu Goru tada biti odrađena. Mislim da će ratifikacija u Kongresu biti završena do kraja godine. Ako je suditi po onome što čujemo, mogli bismo to očekivati i u drugim zemljama. Naravno, procesi ratifikacije zavise od unutrašnjeg dnevnog reda i parlamenata i država i negdje je to stavljeno visoko na dnevni red, a negdje zbog unutraš- njih prilika moraju da rješavaju druga pitanja. Tako da kod nekih zemalja to može da klizne i ostane za iduću godinu. Zaista je veoma teško ocijeniti u ovom trenutku da li će ratifikacija u ostalim zemljama uspjeti da bude dovršena do kraja godine ili će to biti ostavljeno za prve mjesece sljedeće godine", zaključuje Vejvoda.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније