Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

25. 10. 2016. 23:17 >> 22:57

MAŠULOVIĆ U BEČU

Stabilnost u regionu kroz integracije

Dugotrajna stabilnost u regionu može ostvariti samo ako zemlje Zapadnog Balkana budu integrisane u evropske i evroatlantske strukture, a dalja ekonomska integracija regiona preduslov za brže i kvalitetnije uključivanje u EU, saopštio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivan Mašulović.

 

On je, kako je saopšteno iz Ministarstvo odbrane, prisustvovao je danas sastanku na nivou političkih direktora u okviru inicijative Odbrambena saradnja zemalja Srednje Evrope (CEDC) koji se održao u Beču. 

Pored ministara odbrane država članica ove inicijative (Austrije, Češke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Slovačke), CEDC ministarskom sastanku prisustvovali su i ministri odbrane Crne Gore, Srbije, Makedonije i Poljske.

„Mašulović je istakao bitnu ulogu zemalja Zapadnog Balkana u borbi protiv savremenih izazova, osobito u smanjenju ilegalnih migracionih tokova u Evropi. On je upoznao učesnike sastanka da Crnu Goru za sada nije pogodio talas migrantske krize koji mjesecima unazad potresa Evropu, ali da će naša zemlja svakako pratiti politiku Evropske unije, prilagođavajući svoje mehanizme datoj situaciji, te da će biti spremna da adekvatno reaguje u slučaju masovnog priliva migranata i izbjeglica na svoje granice“, navodi se u saopštenju.

Mašulović je naglasio da je regionalna saradnja, kao jedan od najvažnijih spoljno-političkih prioriteta Crne Gore, izuzetno važna, kako za proces integracija, tako i za proces pomirenja i normalizacije odnosa unutar samog regiona.

„Učesnici sastanka su se složili da se samo zajedničkim djelovanjem i zajedničkom vizijom partnera može pružiti adekvatan odgovor na rastuće izazove i prijetnje, te da pojedinačna nacionalna rješenja ne mogu dati adekvatan ogovor. Takođe, učesnici sastanka su naveli da bez sigurnog Balkana ni Evropa ne može biti stabilna, i da je neophodno uspostaviti bližu saradnju u regionu“, navodi se u saopštenju.

Crnogorsku delegaciju predstavljali su i kapetan korvete Vučić Bošković, vojno-diplomatski predstavnik Crne Gore u Austriji i Aleksandra Tmušić, savjetnica u Direktoratu za politiku odbrane.

Sastanak je organizovan radi sagledavanja aktuelne bezbjednosne situacije u Evropi, sa posebnim fokusom na trenutna dešavanja po pitanju migrantske krize, kao i na stabilizaciju aktivnosti u regionu Zapadnog Balkana i Globalnu strategiju Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније