Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nebojša Skenderi, TVCG

25. 10. 2016. 19:58 >> 19:40

ANALITIČARI ZA DNEVNIK

Reakcija Srbije dobra za buduće odnose

Očigledno je da se i Crna Gora i Srbija nalaze pod vrlo snažnim pritiscima i istoka i zapada, te da se preko njih prelamaju mnogo ozbiljniji procesi. Sagovornici Dnevnika, univerzitetski profesor Čedomir Čupić i vojni analitičar Aleksandar Radić, ocjenjuju da je rekacija srpskih nadležnih organa veoma dobra za buduće odnose Podgorice i Beograda. Analitičari su saglasni da je razvoj situacije pokazao da političari rade na tome da ne dođe do narušavanja odnosa dvije države.

"Ovdje je na djelu jedan odgovoran čin da sve ono što se zna o određenim pojedincima i grupama koje imaju namjere da se miješaju u drugu državu da to isto postane stvar ove države da se ozbiljno istraži i materijalnim dokazima potkrijepi. I to je dobro i za buduće odnose", smatra politikolog Čedomir Čupić.

"Naravno da ne možete govoriti o teškom otvorenom uplitanju sa strane, čak ni sa pozicije predsjednika Vlade i zbog toga ne treba očekivati da se od Vučića čuje eksplicitno ko je u pitanju, ali je jasna poruka da se radi o uplitanju sa strane", smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

Najvažnija poruka koja se mogla čuti od premijera Vučića jeste distanciranje političkih krugova iz Srbije i Crne Gore. 

"Vrlo vjerovatno postoji kontekst i u političkim strukturama, ali ne i organizacija i tu je vrlo snažna Vučićeva poruka usmjerena ka Podgorici da nema razloga da se strahuje da postoji ideja iz Srbije da se utiče na zbivanja u Crnoj Gori", kaže Radić. 

I po Ćupićevom mišljenju, to je najbolja vijest kada su u pitanju odnosi između država. 

"Bilo bi opasno da su institucije ili neki državni organi u to uključeni ili pojedinci iz državnih organa, odnosno ako su uključeni pojedinci onda to treba prebaciti na njihovu neodgovornost i kazniti ih primjereno djelu koji su učinili", poručuje Radić. 

Razvoj situacije je pokazao saglasnost između Beograda i Podgorice da ne dođe do narušavanja odnosa dvije države, saglasni su Radić i Ćupić.

"Sada bi bilo jako zdravo za prilike između Beograda i Podgorice  da se nastave zajednički napori u istrazi, da se ne priča mnogo o tome u medijima, jer je naredni korak veoma neugodan - mora da se kaže da postoji zemlja koja je zainteresovana da naruši prilike na Balkanu", smatra Radić.

"To bi trebalo da bude sve u nekim normalnim tokovima. To ne bi smjelo da se politizuje, da se politika i neke političke namjere preko toga prelamaju jer se onda ulazi u jedno stanje velike nestabilnosti", kaže Čupić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније