Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

26. 10. 2016. 12:36 >> 15:26
32

GO DPS-A POTVRDIO

Marković kandidat za mandatara

Glavni odbor Demokratske partije socijalista Crne Gore jednoglasno je usvojio prijedlog Predsjedništva partije da kandidat DPS za mandatara za sastav nove Vlade bude zamjenik predsjednika partije Duško Marković.

 

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je istakao da je lično predložio Markovića, uvjeren u njegove profesionalne i ljudske kvalitete, kao i  spremnost da vodi novu Vladu koja će se u narednom četvorogištu suočiti sa brojnim izazovima.

"On je istakao da je siguran u Markovićevu sposobnost da kroz rad Vlade do kraja dovede integracione procese Crne Gore u NATO i Evropsku Uniju, unaprijedi ekonomski rast i standard života, nastavi da obezbjeđuje fiskalnu održivost budžeta, te da nastavi da učvršćuje bezbjednost i stabilnost države", naglasili su iz DPS-a.

Đukanović je naglasio da će lično, kroz puni politički angažman na čelu DPS-a, pružati snažnu podršku Markoviću i budućoj Vladi u svim tim procesima, kao i da će se posvetiti daljem jačanju partijskih kapaciteta u susret budućim izborima i svim događajima koji predstoje.

Marković je na sjednici kazao da je sada pred Vladom koju će dominantno činiti DPS težak i odgovoran posao da realizuje izborna obećanja.

„Da bi u tome uspjeli, prvo i osnovno jeste da ne dozvolimo da se ponove greške koje su nam se događale, ni kada je riječ o kadrovskim rješenjima, ni kada je riječ o manjku odgovornosti, ni kada je riječ o nekompetentnosti i neodlučnosti u sprovođenju vladinih politika. Kao što znate, mi nemamo nedoumica kada je riječ o strateškim pravcima: evropske ievroatlantske integracije, veća pravna i bezbjednosna sigurnost, više šansi za zapošljavanje prije svega mladih i obrazovanih ljudi, riječju – borba za povećanje životnog standarda svih naših građana. To je i do sada bilo u fokusu Vladinog programa, tako će biti iubuduće", rekao je on, saopštio je DPS.

Marković je kazao i da se mora raditi više, stručnije i odgovornije da bi se na svim tim poljima efikasnije postizali rezultati.

Glavni odbor DPS je na današnjoj sjednici analizirao rezultate proteklih parlamentarnih izbora, konstatujući da je partija ostvarila ogroman uspjeh osvojivši blizu 160.000 glasova u samostalnom nastupu, što je najbolja potvrda da su građani Crne Gore prepoznali u DPS-u političku opciju koja je sposobna da sačuva stabilnost države, obezbijedi mir i prosperitet i odvede Crnu Goru u društvo najrazvijenijih zemalja svijeta. 

Pored izbora mandatara, GO DPS-a birao je tim za pregovore sa manjinskim strankama i SD o formiranju 41. crnogorske Vlade.

Očekuje se da pregovori teku ubrzano i sav posao bude okončan do 10. ili 11. novembra, pošto bi prethodno bio konstituisan i novi saziv parlamenta.

BS: Manjine da imaju zajedničku platformu

Rešad Sijarić iz Bošnjačke stranke kazao je da je  suština dogovora sa jučerašnje sjednice Predsjedništva BS da će manjinske stranke imati neke zajedničke stavove, ili određenu vrstu opšte zajedničke platforme, ali da će svaka stranka imati posebne zahtjeve prema koalicionom partneru kada su pozicije posrijedi.

"Napraviće se zajednička platforma gdje će HGI, Forca i BS imati neke zajedničke stavove u vezi sa formiranjem koalicije, tu su prije svega pitanja u kojima smo saglasni, poput NATO integracija, srazmjerne zastupljenosti i slično. Ali će svoje zahtjeve prema budućim partnerima ipak iznositi samostalno – svako za sebe. To znači da će BS sama pregovarati o pozicijama u izvršnoj vlasti sa budućim koalicionim partnerom, HGI takođe, a isto važi i za FORCU", kazao je Sijarić Anteni M.

Pojašnjava da nema informaciju da su pregovori sa bilo kim isključeni kada je riječ o BS, ali ipak dodaje da Bošnjačka stranka prednost daje prirodnoj koaliciji.

Socijaldemokrate formirale pregovarački tim

Predsjedništvo Socijaldemokrata sinoć je, kako je za portal Antena M saopštio potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović, formiralo pregovarački tim i formalne pregovore očekuju za nekoliko dana.

Pregovarački tim Socijaldemokrata čine predsjednik i potpredsjednici, odnosno Ivan Brajović, Vujica Lazović, Damir Šehović i Mićo Orlandić.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније