Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Anadolija; Objavio: I. P. ]

26. 10. 2016. 14:22 >> 17:29
35

ANALITIČARI SMATRAJU

Marković će slijediti Đukanovića

Mandatar za sastav nove vlade, Duško Marković, nastaviće da vodi politiku u istom smjeru kako je to radio i aktuelni premijer, Milo Đukanović, ocijenili su analitičari.

 

Politikolog Vladimir Jovanović, u izjavi za agenciju Anadolija, kaže da je odluka da se Duško Marković predstavi kao kandidat DPS-a za mandatara svakako očekivana, ako se uzmu u obzir prethodne državne funkcije koje je obavljao.

”Od posebnog značaja za ovakvu odluku Predsedništva DPS-a je i njegova sadašnja uloga u vladi. Podsjećam da je Duško Marković posljednjih godinu dana predstavljen medijski kao prvi čovek premijera, ovo se svakako desilo u toku pokretanja slučaja protiv Svetozara Marovića, i to je bio bitni momenat koji je Markovića plasirao kao bitnu osobu u strukturi DPS-a. Ovo svakako ne znači da se Đukanović povlači sa političke scene u smislu obavljanja državnih funkcija i to prije svega zbog izborne kampanje opozicije koja je bila usmjerena protiv njega lično“, ističe Jovanović.

Upravo zbog svega navedenog, Jovanović kaže da se Đukanović neće moći povući sa političke scene Crne Gore, čak i kada bi to zaista želio.

”Tako da očekujem da će u budućnosti obavljati funkciju poslanika ili se pak spremati za predsjedničke izbore. Ukoliko bi DPS uspio da sastavi novu vladu i ukoliko bi Marković u njoj bio premijer, ja lično ne bih očekivao bitnije kadrovske promjene kao ni neku određenu promjenu smjera u vođenju politike, prije svega zbog izbornog rezultata koji je ova partija ostvarila, što ukazuje da dosadašnji recept nema mane“, kaže Jovanović.

A odluka DPS-a da predloži Duška Markovića za budućeg premijera nije iznenadila ni Edina Koljenovića, koordinatora u Građanskoj alijansi. On u izjavi za AA kaže da je potez DPS-a nešto o čemu se spekulisalo već neko vrijeme.

”Međutim, ovakav potez je posebno interesantan imajući u vidu da je cjelokupna izborna kampanja DPS-a bila bazirana na liku Mila Đukanovića, koji je bukvalno sam iznio kampanju i zahvaljujući tome je ostvaren ovakav rezultat kakav jeste. Kampanja je pokazala da uz Đukanovića nema i velikog broja fukncionera koji su cinili vrh DPS-a, te da je tu jedino ostao Marković kao neko ko ga eventualno može zamijeniti“. kaže Koljenović.

Na pitanje da li vjeruje da ovo znači i konačno povlačenje Đukanovića sa državničkih funkcija, Koljenović odgovara da se ”Đukanović svaki put vraćao na funkciju onda kada je morao vraćati ugled Vlade i partije”.

”Međutim, to nisu jedini faktori koji opredjeljuju njegov angažman, a u ovom mandatu posebno će biti važna dešavanja na opozicionoj političkoj sceni. Đukanović jasno želi napraviti bezbjednu izlaznu strategiju, a njegov povratak zavisi između ostalog i od načina njegove realizacije“, kaže Koljenović.

Slično kao i Jovanović, ni Edin Koljenović ne očekuje zaokrete u politici Duška Markovića u odnosu na politiku koju je vodio Đukanović.

”Ne očekujem da će se desiti značajniji zaokreti u vođenju politike, niti na unutrašnjem niti vanjskom planu. Jednostavno, Marković je čovjek koji je od 1989. godine na političkim funkcijama i nosi u sebi sve ono što je tradicionalna politika DPS-a, tako da možemo reći da se ovdje ne radi o nekom naročitom "osvježenju". Jasno je da u kojoj god mjeri se povukao sa funkcionerskih mjesta, Đukanović će i dalje voditi partiju, u kojoj mu je moć najveća od osnivanja, i da će sasvim sigurno imati presudan uticaj na pravce kretanja buduće Vlade“, kazao je Koljenović.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније