Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

26. 10. 2016. 16:10 >> 22:16
21

POVLAČENJE ĐUKANOVIĆA

Vlahović: Personalna promjena, kontinuitet politike

Nakon što je Demokratska partija socijalista odlučila da Duško Marković bude kandidat DPS-a za mandatara za sastav nove Vlade, lider Cdu i nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović ocjenjuje da je takav potez zapravo odraz političkog kontinuiteta DPS-a, koja je odlučila da napravi i male izmjene u svojim redovima.

Prijedlog DPS-a da Duško Marković bude novi mandatar zapravo je odraz političkog kontinuiteta uz male izmjene, smatra lider Cdu Miodrag Vlahović:

"To jeste izvjesno iznenađenje. Međutim i moje partijske kolege su, u nekim našim razgovorima, već mjesecima ukazivali na činjenicu da je Marković naimenovan na mjesto jedinog zamjenika predsjednika DPS-a, da je bio veoma aktivan u političkom i javnom životu, da je sve češće i sve vidljivije zastupao DPS i u predizbornoj kampanji ali i van nje. Tako da je ta vrsta prijedloga koja dolazi iz DPS-a izvjesno iznenađenje, ali ne do kraja," ocijenio je Vlahović za portal Antena M.

Vlahović je podsjetio da je Đukanović u više navrata iskazivao želju da se polako distancira od politike.

"Čini mi se da je premijer Đukanović u nekim periodima pokušavao da se odmori od politike, tako da pretpostavljam da je i u ovom konkretnom slučaju riječ o tome. Ne treba zaboraviti da se on već dva puta povlačio sa mjesta predsjednika Vlade zadržavajući, kao što će i sada biti, mjesto predsjednika DPS-a," rekao je Vlahović.

Upitan da li očekuje bitnije novine u načinu vođenja države ukoliko Marković stupi na mjesto premijera, Vlahović kaže:

"U politici nikada ne možete da izbjegnete personalni momenat, on je značajan, ali ja ne mislim da je u konkretnom slučaju opredjeljujući. Ja očekujem kontinuitet crnogorske unutrašnje i spoljne politike. Upravo smo izašli iz izbornog procesa. Izbori su bez obzira na sve prateće elemente i dešavanja na kraju sa jasnom, ne velikom, ali jasnom većinom potvrdili crnogorsku orjentaciju i unutrašnje i spoljne politike tako da očekujem kontinuitet. Mislim da je izbor Markovića bez obzira na personalnu promjenu zapravo izraz političkog kontnuiteta," istakao je on.

Da li očekuje promjene unutar DPS-a? Vlahović kaže da je DPS vodeća politička struktura koja se opredijelila da izvrši izmjenu:

"Pretpostavljam i vidim iz medija da je zahtjev cijele partije da gospodin Đukanović ostane na čelu DPS-a. Mislim da je to logično i mislim da je, u smislu ukupne političke stabilnosti, čak i neophodno. Moramo biti politički realisti. U Crnoj Gori imamo te političke partije i struje kakve imamo, drugo je pitanje da li bi sve to moglo biti bolje. Moramo da imamo u vidu da Crnoj Gori predstoji ulazak u NATO, taj posao se završava na međunarodnom planu, ali postoji potreba da se i ovdje donese odgovarajuća odluka. Naravno postoji potreba da Crna Gora nastavi putem reformi razvoja svojih demokratskih institucija. Treba potvrditi ono što su temelji i naše unutrašnje i spoljašnje politike. Razlozi koji su danas u Crnoj Gori na dnevnom redu očigledno opredjeljuju ljude da kada razmišljaju, da razmišljaju transpartijski, odnosno nadpartijski. Postoje problemi koji nijesu uskopartijski, već su generalno problemi svih nas. Čini mi se da su građani 16. oktobra potvrdili želju da nastavimo ovim putem i potvrdimo bar atlantsku fazu'', zaključio je Vlahović u razgovoru za portal Antena M.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније