Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

03. 11. 2016. 21:07 >> 20:51
4

JEVREJSKA KONFERENCIJA

Vujanović: CG je otvorena za sve

Crna Gora uspjeva u misiji multinacionalnog i multivjerskog sklada, i činjenica da se u njoj čuvaju i grade svetilišta velikih svjetskih religija, dokaz je da je ona otvorena za sve, poručio je predsjednik, Filip Vujanović. On je večeras u Budvi na svečanom otvaranju MAHAR Konferencije 2016. godine koju organizuje Jevrejska zajednica Crne Gore kazao da je država samo deset godina od obnavljanja nezavisnosti, važan faktor stabilnosti regiona.

„Lider regiona u evropskim i evroatlanskim integracijama, posvećena politici mira, razvoja, dobrosusjedske i regionalne saradnje. Sa ambicijom da region Balkana bude prostor sklada i tolerantnosti za sve-bez izuzetka“, rekao je Vujanović.

On je poručio da Crna Gora uspijeva u svojoj misiji multinacionalnog i multivjerskog sklada, na što obavezuje i tradicija zajedništva svih – u kojoj svi odlučno njeguju svoje – da bi ostvarili najveću vrijednost - suživot svih. 

„Ponosni smo što se ovdje čuvaju i grade svetilišta velikih svjetskih religija, kao moćan dokaz da je Crna Gora otvorena za sve“, rekao je Vujanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Zato se, kako je dodao, veoma vrednuje djelovanje Jevrejske zajednice Crne Gore. 

„Ona nas dodatno povezuje sa državom Izrael, sa kojom inače imamo bliske odnose, kao i sa Jevrejima iz cijelog svijeta, sa kojima njegujemo tradicionalno i iskreno prijateljstvo“, naglasio je Vujanović.

On je podsjetio da se prvi tragovi života Jevreja na ovom prostoru vezuju za drevnu Duklju, ali njihovo značajnije prisustvo postoji u XVI vijeku kada su bili prinuđeni, čuvajući vjeru i identitet, da napuste Španiju, i dio njih dođe na Balkan, pa i u Crnu Goru. 

„Ovdje su primljeni uz dobrodošlicu i podršku. Na to podsjeća i jevrejsko groblje u Kotoru koje su tokom vjekova sačuvali građani Kotora koji su drugačije vjere“, naveo je Vujanović.

To, kako je dodao, svjedoči o duhu Crne Gore i korijenima njene tradicije suživota vjera i nacija. 

Prema njegovim riječima, savremena Crna Gora u januaru 2012. godine Ugovorom o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između crnogorske Vlade i Jevrejske zajednice Crne Gore iskazala je odnos poštovanja te zajednice i njene vjere afirmišući tako i svoju državnu politiku prema njoj. 

„Zajednica je dobila zemljište na atraktivnoj lokaciji u Podgorici, za gradnju Sinagoge i kulturnog centra, i ovom prilikom iskazujem nadu što skorijeg početka njihove izgradnje“, rekao je Vujanović.

On je kazao da je u ratu u kojem su Jevreji doživjeli holokaust bez usporedbe u istoriji čovječanstva, Crna Gora ostala uspravna - svi Jevreji koji su bili u njoj su primljeni i sačuvani kao najbliskiji prijatelji. 

„To je bio dug prema našoj tradiciji u kojoj se nevoljnicima pruža puna podrška“, poručio je Vujanović.

Konferencija je, kako je rekao, posvećena budućnosti, u kojoj Crna Gora želi da osnaži veze sa Izraelom i Jevrejima. 

„Da sarađujemo na obostranu korist, izgrađujemo kulturne i sveukupne veze koje će učvršćivati naše prijateljstvo. Prijateljstvo sa jevrejskim narodom koji je snažno doprinio ukupnom razvoju čovječanstva“, dodao je Vujanović.

Konferencija je najvažniji jevrejski forum Jugoistočne Evrope.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније