Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

06. 11. 2016. 08:51   >>  08:29 1

CDT I CEMI

Članove DIK-a birati preko konkursa

Državnoj izbornoj komisiji (DIK) neophodna je depolitizacija i to kroz donošenje novog zakonskog rješenja kojim bi se stalo na put dosadašnjoj praksi da članovi i rukovodstvo te institucije predstavljaju isključivo interese političkih partija iz kojih dolaze, a ne građana i struke, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT) i Centru za monitoring i istraživanja (CEMI).

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica smatra da je za povećanje povjerenja u izborni proces neophodno donošenje posebnog zakona o organima za sprovođenje izbora, kojim bi se redefinisao sistem izborne administracije, ali i povećao nivo profesionalnosti tih institucija.

 "Neadekvatno definisan položaj, ovlašćenja i obaveze institucija za sprovođenje izbora glavni je problem izbornih procesa u Crnoj Gori. I na ovim izborima se pokazalo da politički predstavnici ne mogu objektivno primjenjivati izborni zakon i suditi o izborima. Pokazalo se i da izborna administracija nije nezavisna, nepristrasna, transparentna, efikasna i profesionalna", naveo je Koprivica za Pobjedu.

Objašnjava kako je broj članova stalnog sastava DIK-a sa dosadašnjih 11 potrebno smanjiti, te da je dovoljno da ih bude petoro.

 "Sekretar DIK-a treba da bude rukovodilac službe, dok članovi stalnog sastava ne smiju biti kandidati partija i moraju biti birani na osnovu javnog konkursa. Za izbor stalnog sastava DIK-a u Skupštini treba propisati kvalifikovanu većinu, uz čiju podršku bi bili izabrani najbolji predloženi kandidati. Što se tiče opunomoćenih predstavnika izbornih lista, oni bi mogli učestvovati u radu DIK-a, ali bez prava glasa", rekao je Koprivica i dodaje da na isti način treba urediti i opštinske izborne komisije.

Šef posmatračke misije Centra za monitoring i istraživanja Đuro Stojanović podsjeća da ta organizacija već duže vrijeme ukazuje na probleme u radu Državne izborne komisije, a koji se u najvećoj mjeri ogledaju u tome što njeni članovi predstavljaju interese partija iz kojih dolaze.

"To znači da će oni uvijek glasati u skladu sa onim što su interesi partije. To smo mogli da vidimo i na minulim parlamentarnim izborima. Predstavnik CEMI-ja Vlado Dedović jedini je koji je odluke donosio na osnovu principa prava. Kada je u pitanju priznavanje izbora, imali smo jasnu podjelu između opozicije i ostatka. Naš stav je bio da, ukoliko na nivou opštinskih izbornih komisija nije bilo pregovora, proglašenje izbora bude formalnost. Sa druge strane, kada je u pitanju biometrijska lična karta dešavalo se da je naš predstavnik glasao suprotno onome što su glasovi većinskih partija. Dakle, u svakom od ovih slučajeva imali smo na prvom mjestu interese partija, pa tek onda ono što bi trebalo da bude pravna norma", podsjeća Stojanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније