Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

23. 11. 2016. 08:18 >> 08:46
5

PODJELA KADRA

Nova vlada bez Gvozdenovića?

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović biće jedini kandidat skupštinske većine za predsjednika Skupštine u nastavku konstitutivne sjednice parlamenta, koja je zakazana za četvrtak. To je rezultat jučerašnjih pregovora pregovaračkih timova DPS-a i Socijaldemokrata, čime je skoro u potpunosti završena kadrovska kombinatorika u novoj izvršnoj vlasti.

 

Osim Brajovića, na sjednici parlamenta u četvrtak na funkcije potpredsjednika parlamenta trebalo bi da budu izabrani poslanica DPS-a Marta Šćepanović kao i poslanik Force Genci Nimanbegu.

Opozicija će bojkotovati sjednicu parlamenta, pa će potpredsjedničko mjesto koje im po Poslovniku pripada do daljnjeg biti upražnjeno.

Prema dogovoru sa mandatarom Markovićem, planirano je da sjednica na kojoj će biti izabrana nova vlada bude održana u ponedjeljak.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Socijaldemokratama bi trebalo da pripadnu još dva resora potpredsjedničko mjesto u novoj vladi za ekonomiju kao i Ministarstvo zdravlja. Kandidat za potpredsjednika vlade je Vujica Lazović, a za Ministarstvo zdravlja kandidat je Kenan Hrapović. Prema dogovoru koji je postignut sa manjinama, Hrvatskoj građanskoj inicijativi pripašće jedan resor -ministarstvo bez portfelja, dok je za Albance rezervisano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Albanci su tražili i funkciju potpredsjednika vlade, ali je sudbina tog zahtjeva neizvjesna. Svi kadrovi u izvršnoj vlasti trebalo bi da budu poznati već danas, a izvjesno je da u izvršnoj vlasti neće biti Branimira Gvozdenovića. Gvozdenović je viđen kao politički direktor DPS-a kao i šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista.

Na izborima 16. oktobra Demokratska partija socijalista je osvojila 36, Demokratski front 18, koalicija Ključ devet, Demokrate osam, a Socijaldemokratska partija četiri mandata. Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaće po dva, a koalicija albanskih stranaka i Hrvatska građanska inicijativa po jednog poslanika.

Bošnjacima 10 odsto u vlasti

Glavni odbor Bošnjačke stranke na današnjoj sjednici u Rožajama formalno će potvrditi koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista. Bošnjacima će pripasti potpredsjedničko mjesto za regionalni razvoj koje će pokrivati Rafet Husović, Ministarstvo rada i socijalnog staranja na čijem čelu će se nalaziti Kemal Purišić i Ministarstvo saobraćaja koje će voditi Osman Nurković. Ministarstvo poljoprivrede će po naknadnom dogovoru mandatara i Bošnjaka pripasti DPS-u. Po dogovoru sa DPS-om, Bošnjacima će po dubini pripasti 10 odsto vlasti i to na funkcijama pomoćnika ministara kao i direktora javnih preduzeća.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније