Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

29. 11. 2016. 19:23 >> 19:05
31

KRIVOKAPIĆ PRENOSI

Ponavljanje izbora uslov prekida bojkota

Građanska opozicija uskoro će Demokratskoj partiji socijalista (DPS) uputiti inicijativu za dogovor o ponavljanju parlamentarnih izbora u razumnom roku, kako bi se prekinuo bojkot parlamenta, kazao je lider Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić.

Opozicionari predlažu da izbori budu održani najkasnije zajedno sa predsjedničkim, u martu 2018, a Krivokapić je rekao da će od prihvatanja te inicijative zavisiti njihov povratak u Skupštinu.

"Sinoć smo utvrdili to kao polazni stav za dogovor. Prvo treba dogovoriti da će biti ponovljenjih izbora i u kom roku, a onda ćemo se dogovarati o ostalim elementima, želeći da prevaziđemo ovu krizu i neučestvovanje u radu parlamenta cjelokupne opozicije“, rekao je Krivokapić televiziji Vijesti.

Kako je kazao, sada je čitava opozicija van parlamenta i čitava opozicija ima pravo po svim ustavnim i demokratskim standardima da traži ponavljanja izbora. „Mi nudimo dogovor u interesu svih da se dogovorimo o vremenu održavanja tih izbora, vratićemo se u parlament da bismo nastavili da radimo, da smanjimo štetu koju DPS misli u međuvremenu da napravi“.

On smatra da će im međunarodna zajednica biti odlučujuća podrška i pomoć da dođu do tog dogovora.

"Građanska opozicija će formulisati svoju platformu i obratiti se DPS-u i ostalima, da uđemo u te dogovore da bi se što prije izlazilo iz ovako duboke političke i ekonomske krize“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, polazni je stav doći do termina datuma održavanja ponovnih izbora, a onda se može preispitati njihovo vraćanje u parlment, u puni kapacitet rada, da kroz taj rad dogovaraju i uslove za te izbore.

Krivokapić je rekao da će SDP, kad se bude odlučivalo o NATO-u, doći u parlament, jer je to, kako je kazao, istorijski dan za Crnu Goru.

On je, upitan kada će SDP, Ključ i Demokrate, donijeti odluku o protestima, budući da se spekuliše da bi Demokratski front sa protestima mogao da krene već tokom decembra, rekao da SDP neće u atmosferi državnog udara učestvovati ni u kakvim protestima.

"Ne mislimo da je to odgovor na ovu situaciju. Odgovor je dogovaranje i dati priliku onom razumnom dijelu DPS-a da pokuša da se dogovara oko ponavljanja izbora, da li će to biti sa nikšićkim ili predsjedničkim, čak je manje važno“, kazao je on.

Krivokapić je rekao da i u DPS-u postoje oni koji bi htjeli da zaoštre situaciju.

"Imamo puno sumnje da su jaki djelovi DPS-a za zaoštravanje situacije koje bi moglo spriječiti i formalno odlazak Crne Gore u NATO. SDP predlaže da imamo druge vidove građanskog otpora, modernije, osmišljenije, i da time pokažemo otpor zloupotrebama“, naveo je on.

Upitan da prokomentariše poziv premijera Duška Markovića za ulazak u Vladu, kako bi zajednički radili za dobrobit Crne Gore, Krivokapić je kazao da misli da je Marković to morao nevoljno reći.

"Svakako ne, SDP je glasao protiv Vlade DPS-a, DPS je nepopravljiv kao dominantna partija, DPS vrši konačnu poharu Crne Gore, i neposredno prije izbora i sada se nastavlja“, rekao je Krivokapić.

 

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније