Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

30. 11. 2016. 20:33 >> 20:10
2

STRANI MEDIJI

I nova CG vlada euroatlantski orjentisana

Vodeće svjetske agencije javile su da je Crna Gora dobila novu Vladu, pri čemu zapadne ističu u prvi plan najavu novog premijera Duška Markovića da će uskoro uvesti zemlju u NATO.

Američka novinska agencija Asošijetid pres /Associated Press/ navodi u naslovu da je riječ o „pro-NATO Vladi“ i u prvi plan stavlja najavu Markovića iz ekspozea da će njegov Kabinet u proljeće 2017. okončati višegodišnji proces priključenja Crne Gore NATO-u.

Britanska novinska agencija Rojters /Reuters/ navodi da je Marković najavio smanjenje stope nezaposlenosti i nastavak velikih infrastrukturnih projekata i gradnju energetskih postrojenja.

Rojters navodi da će ministru finansija Darku Radunoviću biti teško da obuzda dug koji je dostigao 65 odsto BDP-a.

Britanska agencija podjeća da su veze Crne Gore sa Rusijom zahladile od kako je Crna Gora u skladu sa politikom Evropske unije (EU) uvela sankcije Rusiji.

Kineska državna novinska agencija Ksinhua /Xinhua/ prenosi sastav 41. Vlade Crne Gore i ističe da su u njoj samo tri člana prethodne Vlade.

Uticajna novinska agencija Blumberg /Bloomberg/, koja se bavi izvještavanjem na ekonomske teme, takođe ističe riječi Markovića da prije svega Crnu Goru vidi u NATO-u i EU.

Ta agencije dodaje da je Crna Gora bila izložena terorističkim namjerama koje su trebalo da skrenu put najmanje od postjugosloenskih država ka NATO-u što je, kako navode, potez koji bi kontrolu nad svim lukama jadranske obale stavio pod "kišobran" Alijanse, ograničavajući pokrete brodova koji nijesu saveznički.

„Optužbe su uslijedile nakon što su proruski političari izbili u prvi plan širom nekadašnjeg istočnog bloka, uključujući i izbornu pobjedu bivšeg pilota borbenih aviona Rumena Radova na predsjedničkim izborima u Bugarskoj i lidera Socijalističke partije Igora Dodona u Moldaviji ovog mjeseca“, navodi Blumberg.

Agencija podsjeća da je NATO prošle godine pozvao Crnu Goru da se priključi tom savezu kao i da je predsjednik Rusije Vladimir Putin osudio širenje NATO-a.

I vodeći mediji u regionu javili su da je Crna Gora dobila novu Vladu.

Hrvatski mediji uglavnom su prenijeli informaciju državne novinske agencije Hina koja posebno ističe dio iz ekspozea da „ruka pravde mora stići sve koji su namjeravali da na brutalan način udare u temelje države” i da će “nova izvršna vlast podržati rasvjetljavanje detalja u vezi sa događajima tokom izbornog dana”.

I Hina kao i zapadne agencije ističe evroatlantsku komponentu nove vlade.

„Opredijeljenost ove vlade je nedvosmislena – vidimo Crnu Goru kao članicu NATO i EU“, prenosi hrvatska državna agencija riječi predsjednika Vlade iz ekspozea.

Srpska državna agencija Tanjug prenosi izvode iz ekspozea da će nova Vlada uvesti državu u NATO, da će razvijati odnose sa susjedima, EU, SAD i Kinom da će nastojati da prevaziđe nerazumijevanje u odnosima sa Rusijom.

Takođe se prenosi najava zatvaranja pregovora sa EU do kraja 2019.

Tanjug ocjenjuje da je „zanimljivo“ da su se „u izvršnoj vlasti našla samo dva ministra iz prethodne vlade, što se“, kako navodi ta agencije, „u Podgorici tumači kao diskontinuitet u kadrovskom smislu u odnosu na prethodnu vladu“.

Srpska državna agencija završava tekst ocjenom da će novi premijer „vladati čvrstom rukom“.

Srpska novinska agencija Beta, čije pisanje prenosi više tamošnjih medija, navodi da je „nova crnogorska vlada, izabrana u ponedjeljak, stavljena od samog početka pod oštru lupu političkih analitičara i javnosti, sa glavnim pitanjem -da li je, i u kojoj meri, to vlada kontinuiteta ili diskontinuiteta“.

„Činjenica da Vladu Crne Gore, nakon dužeg niza godina, ne vodi Milo Đukanović, najviše pojačava interesovanje za njen sastav i rad. Analitičari s posebnim naglaskom navode da je nova Vlada znatno podmlađena, da su od 16 ministara njih 12 prvi put na toj funkciji.

Beta prenosi da, prema ocjeni nekih analitičara to ukazuje na opredjeljenje vlade i novog premijera Markovića da se počne sa "razvlašćivanjem dosadašnjeg establišmenta", opterećenog, prije svega hipotekom da je veoma dugo na vlasti“.

Ta agencija zaključuje da „opozicioni predstavnici, sudeći po prvim reakcijama na izbor nove vlade, nemaju ujedančen odnos ni prema Vladi, ali ni jedinstvenu strategiju šta dalje“.

Politika u tekstu pod naslovom „Marković: ponosni na dostignuća Crne Gore“ opširno prenosi djelove ekspozea.

Banjalučki dnevni list Glas Srpske ističe u naslovu da je Crna Gora „dobila Vladu bez Đukanovića“, stavljajuci u prvi plan poruku premijera da su glavni spoljnopolitički prioriteti Vlade članstvo u NATO i EU.

Vodeći kosovski medij Koha navodi da je Crna Gora dobila novu Vladu da su u njoj, pored premijera, samo još dva člana iz prethodnog kabineta.

Koha prenosi riječi predsjednika Vlade da su okolnosti dovele do toga da u Vladi nema političkih predstavnika Srba ali da za njih ima mjesta.

Više kosovskih medija takođe navodi da je u novoj Vladi Crne Gore jedan ministar i iz redova albanskog naroda.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније