Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

02. 12. 2016. 16:16 >> 15:57

PEJOVIĆ SA ZVANIČNICIMA

Berlin će i dalje podržavati EU integracije

U fokusu nove Vlade biće sprovođenje reformi usmjerenih na finalizaciju članstva u NATO i EU, što su dva najvažnija spoljnopolitička cilja, kao i dinamiziranje ekonomskog rasta, kazao je ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović.

 

 

On je, kako je saopšteno iz Vlade, boravio je od 30. novembra do 2. decembra u radnoj posjeti Berlinu tokom koje je imao više sastanaka s predstavnicima Bundestaga i Vlade zaduženim za evropska pitanja.

“U razgovoru sa članovima Bundestaga, zamjenikom predsjedavajućeg Odborom za EU pitanja Ahimom Barhmanom (Socijaldemokrate), izvjestiocem za Crnu Goru Manuelom Saracinom (Partija Zelenih), Tomasom Dorflingerom (CDU-CSU), Doroteom Šlegel (Socijaldemokrate) i Josipom Juratovićem (Socijaldemokrate), razmijenjena su mišljenja o sprovođenju obaveza iz procesa pristupanja EU, predstojećim obavezama i očekivanjima u pogledu dalje dinamike u otvaranju poglavlja i napredovanja prema članstvu”, navodi se u saopštenju.

Pejović je, kako se dodaje, upoznao sagovornike s izbornim procesom i formiranjem nove vlade istakavši da će u fokusu njenog mandata biti sprovođenje reformi usmjerenih na finalizaciju dva najvažnija vanjskopolitička cilja – članstva u NATO-u i EU, kao i dalje dinamiziranje ekonomskog rasta.

“Takođe je dao pregled političke i ekonomske situacije i odnosa Crne Gore sa zemljama regiona. U pogledu pristupanja EU, ministar Pejović je upoznao sagovornike s  ostvarenim rezultatima, posebno na planu jačanja vladavine prava, ali i ukazao na dobar napredak koji je Crna Gora ostvarila u više pregovaračkih poglavlja čime je ispunila uslove da se neka od njih otvore do kraja godine. On je zahvalio na dosadašnjoj ekspertskoj i tehničkoj podršci Njemačke koja je u značajnoj mjeri doprinijela ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa, posebno ukazavši na važnu ulogu Berlinskog procesa”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici Pejovića su pozdravili ostvarene rezultate i iznijeli očekivanje da će se dobar tempo reformi nastaviti i u narednom periodu. Istakli su da će Njemačka nastaviti da podržava pristupanje Crne Gore EU i, posebno, da pomaže u sprovođenju obaveza iz vladavine prava.

“Tokom boravka u Berlinu, ministar Pejović je imao sastanke sa Francom Nojederom iz Kancelarije saveznog kancelara i s ambasadorom Kristijanom Helbahom iz Federalnog ministarstva vanjskih poslova. On je upoznao sagovornike s dosadašnjim rezultatima, daljim planovima i aktivnostima u procesu pristupanja EU, i razmijenio s njima mišljenje o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, regionu i EU.  Sagovornici ministra Pejovića su pozdravili ostvarene rezultate i poručili da napredak Crne Gore daje snažan impuls napretku cijelog regiona, te da će Njemačka i u narednom periodu nastaviti da pruža potrebnu podršku i doprinosi kvalitetu i dinamici procesa pristupanja EU”, zaključuje se u saopštenju.

U sklopu posjete Berlinu, Pejović je učestvovao i izlagao na konferenciji, u organizaciji Instituta Aspen, na temu izazova pred kojima se Evropa nalazi, kao i izgleda za politiku proširenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније