Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

02. 12. 2016. 19:49 >> 19:27
3

MARKOVIĆU

Čestitke Kećijanga, Medvedeva, Rencija...

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je prethodnih dana veliki broj čestitki iz zemlje i inostranstva povodom stupanja na dužnost. U čestitki Kećijanga navodi se da je plodna saradnja u raznim oblastima između Kine i Crne Gore pozitivan primjer ravnopravnih tretmana i prijateljske saradnje između velike i male zemlje, dok Medvedev, kako je naveo, vjeruje da će Markovićevo djelovanje doprinositi unaprjeđenju konstruktivne rusko-crnogorske saradnje.

U čestitki premijera Državnog Savjeta NR Kine Li Kećjanga se navodi: "Povodom vašeg stupanja na dužnost predsjednika Vlade Crne Gore, dozvolite mi da Vam u ime Narodne Republike Kine i u svoje lično ime, izrazim srdačnu čestitku i dobre želje. Želim Vašoj Ekselenciji puno uspjeha na ovoj važnoj poziciji”.

Kineski premijer je ocijenio da se diplomatski odnosi dobro razvijaju, te da je čvrsto uzajmno političko povjerenje i plodna saradnja u raznim oblastima između Kine i Crne Gore pozitivan primjer ravnopravnih tretmana i prijateljske saradnje između velike i male zemlje.

Čestitku Markoviću uputio je i predsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

„Čestitam Vam stupanje na dužnost predsjednika Vlade Crne Gore. Vjerujem da će Vaše djelovanje doprinositi unaprjeđenju konstruktivne rusko-crnogorske saradnje”, navodi predsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev u čestitki crnogorskom premijeru.

Čestitku Markoviću uputio je i predsjednik Vlade Italije Mateo Renci koji je izrazio uvjerenje da će se odlični odnosi dvije zemlje dodatno unaprijediti i proširiti u svjetlu integracije Crne Gore u Evropsku uniju.

“Na tom putu imaćete čvrstu  podršku moje zemlje”, navodi se u čestitki italijanskog premijera.

Visoki zvaničnici Evropske unije, Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta i Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske Komisije, u pismu upućenom premijeru Markoviću ističu:

„Dozvolite da Vam uputimo čestitke povodom formiranja nove Vlade i Vašeg imenovanja na dužnost predsjednika Vlade. Naredni period nudi pregršt mogućnosti za novu Vladu kako bi nastavila dalji napredak na putu članstva u EU. U tom kontekstu, očekujemo Vašu kontinuiranu posvećenost sprovođenju ključnih reformi iz domena Evropske unije, uključujući vladavinu prava, što je u interesu Vaše zemlje i centralno pitanje na njenom integracionom putu”.

U čestitki se, između ostalog, navodi i da je Crna Gora važan partner Evropske unije u regionu i izražava spremnost za nastavak bliske saradnje u narednom periodu.

Premijer Slovenije Miro Cerar crnogorskom kolegi uputio je iskrene čestitke povodom imenovanja i poželio uspjeh u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. U čestitki upućenoj predsjedniku Vlade Crne Gore se ističe:

„Raduje me da smo u 10 godina nezavisnosti Vaše države uspjeli da uspostavimo razgranatu saradnju na svim područjima. Siguran sam da će naša saradnja, u okviru vođenja crnogorske Vlade, doprinijeti napretku i blagostanju obje države”.

U čestitki hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića se navodi:

„Duboko sam uvjeren kako ćete ukazano povjerenje odgovorno iskoristiti i svojim budućim radom doprinijeti daljem jačanju stabilnosti i saradnji u regionu. Siguran sam da će rad i ove Vlade biti označen novim iskorakom Crne Gore na njenom evropskom putu”.

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Kosovo, Hajredin Kuči u čestitki upućenoj Markoviću izražava uvjerenje da će dvije zemlje nastaviti konstruktivnu saradnju i u mandatu nove Vlade. “Vaša uloga u jačanju vladavine prava u Crnoj Gori rezultirala je snaženjem odnosa Crne Gore i Evropske unije, te predstavlja model na koji se ugledamo na našem putu ka članstvu u EU”.

Čestitke predsjedniku Vlade stigle su i od ambasada i visokih predstavnika međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, zatim čelnika opština, kompanija, vjerskih zajednica, organizacija civilnog sektora, kao i od velikog broja građana…

"Predsjednik Vlade Duško Marković zahvaljuje na upućenim čestitkama, u uvjerenju da će Vlada Crne Gore nastaviti da unapređuje dobre odnose sa međunarodnim partnerima i da bude snažan oslonac daljem prosperitetu Crne Gore i njenih građana", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније