Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

03. 12. 2016. 14:26 >> 14:03
1

KOTORSKA URA

Napuštanje sjednice-jasna poruka SNP-u

Napuštanje sjednice kotorskog parlamenta od 14 odbornika Demokratskog fronta, Demokrata, Socijaldemokratske partije (SDP) i Građanskog pokreta URA bila je jasna poruka rukovodstvu opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) i oni to znaju, saopšteno je iz URE.

Predsjednica kotorskog odbora URE, Ljiljana Popović Moškov, kazala je da napuštanje jučerašnje sjednice nije bio „nedemokratski čin“ i nije bilo „indikativno“, kako su medijima izjavili neki od lokalnih političara. 

Ona pojašnjava da su od dana održavanja izbora pa do danas, te opozicione stranke sa punim uvažavanjem i respektom prema SNP-u sazivali sastanke, pozivali ih i pokušavali započeti pregovore. 

„Međutim, čelnici SNP-a su prvo odbili da potpišu zajednički dokument o tome da neće pregovarati sa Demokratskom partijom socijalosta (DPS) o formiranju vlasti, a zatim postavili uslov u vezi ostavki članova SDP-a i zahtjev da SDP ne uđe u novu vlast već da istoj da manjinsku podršku“, navodi se u saopštenju Popović Moškov.

Ona je poručila da za njih iz opozicije pozivanje na takve uskostranačke principe, nije i ne može biti opravdani argument zbog kojeg bi se mogli dovesti u pitanje opozicioni pregovori. 

„Smatramo da je princip smjene DPS-a prioritetan princip, pogotovo ako ste na njemu zadobili povjerenje birača na izborima. To je ovdje slučaj i to svi znamo. Bilo koji drugi princip postaviti ispred tog je u najmanju ruku neodgovorno i neozbiljno prema sopstvenim biračima“, smatra Popović Moškov.

Ona tvrdi da su pokušavali strpljivo, bez javnih prozivki i na sastancima, istaći koliko je važno da opozicionari svi skupa formiraju novu vlast, birajući najkvalitetniji i najprofesionalniji kadar bez obzira odakle dolazi, koji će časno i potpuno transparentno obavljati svoju dužnost. 

„Svi smo se složili da raspodjela funkcija nije važna, koliko je važno da nova vlast rukovodi našim gradom u cilju njegovog prosperiteta, a ne u cilju ličnih i partijskih interesa“, navodi Popović Moškov.

Opozicionari su u tom smislu, kako tvrdi, nudili SNP-u da sam formira vlast, koju će ostali podržati.

Prema riječima Popović Moškov, nuđeno je da izaberu funkcije na kojima misle da će dati najveći doprinos, ali je sve to odbijeno i tvrdoglavo ostalo pri prvobitno datim uslovima.

"Ova uslovljavanja ostatku opozicije nijesu prihvatljiva i to smo jasno i nedvosmisleno obrazložili više puta uz punu argumentaciju. To smo objašnjavali i na preksinoćnjem sastanku svih predstavnika opozicije, ali bezuspješno", rekla je Popović Moškov.

Predstavnici SNP su, kako je dodala, napustili sastanak prije kraja.

"Zbog svega toga, osjećali smo moralnu i svaku drugu obavezu da se nakon 45 dana od izbora i neoglašavanja, jednostavno moramo javno obratiti građanima i reći „gdje je zapelo“, što smo juče na skupštinskom zasjedanju i uradili", navela je Popović Moškov.

Kako je podsjetila, Skupština se saziva već treći put, "a mi izlazimo bez predloga za kadrovska riješenja". 

"Građani moraju znati zašto je to tako", poručila je Popović Moškov.

Ona je kazala da su uputili i apel SNP-u da na svojim organima u najskorije vrijeme, a najdalje do kraja sljedeće sedmice donese definitivnu odluku da li želi da sa opozicionarima smijeni DPS sa opštinske vlasti ili ne želi. 

"To od njih očekuje i više od šest hiljada kotorskih opozicionih birača, među kojima i hiljadu birača koji su svoj glas dali SNP-u.", rekla je Popović Moškov.

Ona dodaje da se nada da će predlog liberala, Andrije Popovića, dobiti isti epilog kao i svi dosadašnji predlozi i pokušaji opozicije u pregovorima sa SNP-om, a to je i da će i njemu biti upućen isti uslov kao i SDP-u. 

"Dakle, da prvo liberali podnesu ostavke u vlasti pa da se tek onda može razgovarati o njegovom pedlogu. Princip je princip, zar ne?", dodaje Popović Moškov.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније