Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me/Objavio: I. P. ]

07. 12. 2016. 12:17   >>  19:09 22

MARKOVIĆ OCJENJUJE

Opozicija ugrožava politički ambijent

Opozicija, bojkotom parlamenta, značajno ugrožava politički ambijent i već dostignute demokratske standarde u Crnoj Gori, ocijenio je premijer Duško Marković, i poručio da je spreman da za njihove predstavnike otvori Vladu. Marković je danas, u obraćanju ambasadorima država članica Evropske unije kazao da je Vlada odlučna da opoziciji pruži šansu za dijalog, i tako prevaziđe trenutni bojkot, "kako bismo obezbijedili uslove da se ona vrati u parlament".

"Moram da kažem da bojkot parlamenta od opozicije, zasnovan na njihovom nepriznavanju rezultata izbora, značajno ugrožava politički ambijent i već dostignute demokratske standarde u Crnoj Gori koji su potvrđeni i u posljednjem Izvještaju o Crnoj Gori", smatra Marković.

On je rekao da je spreman da za njihove predstavnike otvori i samu Vladu. 

"Zabrinjava da je ovaj bojkot opozicije rezultat snažnog pritiska Demokratskog fronta koji svoju politiku kreira pod uticajem treće strane. Nažalost, iz različitih razloga, dio opozicionih strukturaje u političkom zagrljaju Demokratskog fronta, bez i jednog opravdanog razloga, i tako ugrožavaju naš proevropski kurs", rekao je Marković.

Bez obzira na to, dodao je on, Vlada je odlučna da Crnu Goru uvede u NATO prije proljeća iduće godine, "i da snažnije nego ikada svoje administrativne i ukupne društvene potencjale stavimo u funkciju sveobuhvatnih reformi koje će Crnu Goru jače pozicionirati na putu ka Evropskoj uniji".

"Konstituisana je Skupština, formirana je parlamentarna većina, i izabrana Vlada. Na taj način obezbijedili smo da parlament i Vlada već rade na implementaciji strateških politika koje imaju za cilj nastavak jasno definisane evropske i evroatlantske spoljne politike, stabilizaciju javnih finansija i ubrzan ekonomski razvoj", rekao je Marković.

On očekuje da se već naredne sedmice počne raspravljati i o nizu važnih zakona koji su uslov za realizaciju ovih opredjeljenja.

Marković je istakao da je politička stabilnost u državi obezbijeđena.

"Iz bezbjednosnog ugla, Crna Gora je potpuno stabilna, i nijedan faktor koji utiče ili determiniše bezbjednosne prilike ne može ugroziti njenu sigurnost. Naravno da prepoznajemo rizike od onih političkihsnaga i država koje Crnu Goru ne vide kao članicu NATO saveza", kazao je Marković.

On je dodao da je pokušaj ozbiljnog ugrožavanja crnogorske stabilnosti bio planiran za 16. oktobar, ali je spriječen efikasnom akcijom države i njenih institucija. 

"Sada smo dodatno posvećeni onim mjerama i aktivnostima koje bi jednu takvu mogućnost u budućnosti u potpunosti isključile. U tom kontekstu Vlada očekuje efikasno dovršavanje tužilačke istrage i sudski epilog u odnosu na pokušaj izazivanja terorizma i krvoprolića u Crnoj Gori", poručio je Marković.

On je rekao da Tužilaštvo ima snažnu podršku od Vlade, "jer želimo da se slučaj pravno valjano i utemeljeno dovede do kraja, a sve sa ciljem da se nešto slično ne bi nikad više pokušalo".

On je kazao da je u utorak raspisana međunarodna potjernica za nekoliko državljana Srbije i dvojicom državljana Rusije koji su bili neposredni organizatori pripreme tog terorističkog čina.

"Registrovao sam neočekivano uplitanje u ovaj postupak sa različitih adresa. Postupak je veoma složen i kompleksan, i smatram da je to apsolutno neprihvatljivo. Vladavina prava podrazumijeva slobodu i autonomiju organa za sprovođenje zakona da bez ičijeg uplitanja krivični postupak dovedu do samoga kraja", poručio je Marković.

Kako je kazao, Vlada koja je upravo formirana, svoj legitimitet crpi iz volje građana iskazane na oktobarskim parlamentarnim izborima.

"Visoka izlaznost od preko 73 odsto potvrda je da građani Crne Gore imaju puno povjerenje u izborni proces koji je sproveden u potpunosti u skladu sa evropskim standardima. Takođe, pozitivne ocjene posmatračkih misija, kao i Izvještaj Evropske komisije,potvrdili su da je Crna Gora sposobna da uspješno organizuje demokratske i fer izbore", naveo je Marković.

On je rekao da je ključni zadatak ili najvažniji izazov Vlade da građanima pruže više prilika za kvalitetniji život i bolji standard.

"Vjerujem da ste i sami već upoznati da je u Vladi dosta novih ministara i da u njihovim biografijama ima više profesionalnih referenci nego političkih elemenata. Razlog za takav izbor leži u činjenici da je Crna Gora savladala sve ključne političke izazove: obnovila je nezavisnost, približila se punopravnom članstvu u NATO, a približava se Evropskoj uniji", kazao je Marković.

Smatra da nema nikakve dileme da je Crna Gora nezaustavljivo na tom kursu. 

"Stoga je naš ključni izazov u narednom periodu da građani osjete u svakodnevnom, realnom životu benefite reformi koje sprovodimo: kroz nove investicije, i kroz nova radna mjesta. To možemo ostvariti prije svega daljim snaženjem vladavine prava", rekao je Marković.

Kazao je da se Vlada opredijelila da posebnu pažnju fokusira na sistem zdravstva, koja će se prvenstveno odnositi na racionalno korišćenje finansijskih resursa i uvođenje šireg spektra preventivne zaštite, koji će doprinijeti poboljšanju ukupnog zdravlja nacije.

"Osim toga, ulaganje u obrazovanje, dakle u ljudske resurse,kroz sticanje znanja i profesionalizam, daće svoj doprinos ekonomskom razvoju države. Sve ovo je jedna od važnih dimenzija uspješne ekonomske politike", naveo je Marković.

Sljedeća dimenzija, dodao je, koja je preduslov za ekonomski rast je razvoj infrastrukture, posebno one koja će Crnu Goru povezati sa međunarodnim okruženjem i učiniti je dostupnijom, ali i doprinijeti boljem unutrašnjem povezivanju odnosno sjevera i primorja Crne Gore.

Važno pitanje koje bi trebalo da obezbijedi realizaciju ovih mjera u kratkom roku jeste makroekonomska i finansijska stabilnost. 

"U toku smo izrade budžeta za narednu godinu, a susret izradi budžeta radimo na sanacionom planu koji treba da obezbijedi fiskalnu i ukupnu stabilnost javnih finansija. Tekuća potrošnja u 2017. godini će biti finansirana iz realnih izvora. Odluka je da nema novog zaduživanja jer na taj način želimo da zaustavim ili ograničimo rast javnog duga i da se direktnije, jasnije i snažnije suočimo sa našim izraženim deficitom", poručio je Marković.

Kako je rekao, plan je da u narednoj uštedimo između 85 i 90 miliona eura, "naravno ne ugrožavajući kapitalne razvojne projekte koji treba da doprinesu razvoju naše ekonomije u cjelini".

"Težak izazov i ovih dana se satima sa njim borimo. Mislim da ćemo u narednoj nedjelji naći najbolje odgovore u tom smislu. Dakle, kada je sve ovo u pitanju očekujem brze rezultate, odnosno rezultate u kratkom roku", naveo je Marković.

Kako je rekao, Vlada očekuje završetak procesa ratifikacije Protokola o članstvu u NATO prije proljeća iduće godine.

"Do kraja decembra očekujemo ratifikaciju u još nekoliko država. Bio bih zadovoljan kada bi se taj broj zaustavio na oko 20 prije novogodišnjih praznika. Postoje realne šanse za to", smatra Marković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je spremna da preuzme odgovornost za izazove članstva.

Rekao da na Međuvladinoj konferenciji očekuje otvaranje tri poglavlja.

Ponovio je da Crna Gora "ne trči" za otvaranjem poglavlja niti za rokovima koji se tiču članstva. 

"Naš cilj su sveobuhvatne reforme i usvajanje novih standarda, njihova implementacija i kao rezultat toga - realna promjena stanja u društvu", naveo je Marković.

On je rekao da ova Vlada neće imati svoje medije, neće se baviti uređivačkom politikom medija, podsticaće povoljnu medijsku scenu.

"Ali ova Vlada takođe neće dozvoliti da u njeno ime niko vodi unutrašnju politiku osim ona u skladu sa njenim ustavnim nadležnostima pa odakle god te namjere dolazile", zaključio je Marković.

Prilog Mile Vuković, TVCG:

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније