Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

08. 12. 2016. 16:18 >> 19:55
29

KOMESAR EU

Bojkot neodrživ za zemlju kandidata

Za zemlju kandidata nije održivo stanje ukoliko dio parlamenta, odnosno cjelokupna opozicija, nije u parlamentu, ocijenio je evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenje Johanes Han na zajedničkoj konferenciji za medije sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem. To, kako je rekao, posebno treba da imaju u vidu predstavnici stranaka koje su već izrazile svoje opredjeljenje za evropsku perspektivu. Takođe, i stranke na vlasti moraju da iznađu način da ubijede opozicione partije da se vrate u parlament.

Premijer Duško Marković kazao je da je sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom razmijenio mišljenja o političkim i drugim pitanjima vezanim za Crnu Goru i region.

"Konstatovali smo da je Crna Gora u prethodnom periodu napravila odličan posao, konstatovali smo da će nova Vlada ostati na prethodnom kursu gdje evropska integracija predstavlja temelj ukupne državne politike", kazao je Marković.

Premijer je kazao da je od Hana čuo njegovu i spremnost Komisije da da dalji doprinos crnogorskim integracijama.

"Konstatovali smo da je formiranje Ministarstava za evropske poslove i javnu upravu jasan signal da CG, bez obzira na sve izazove koji se tiču i domačeg i evropskog ambijenta, želi još snažnije da radi na pitanjima ukupnih reformi koje će Crnu Goru preporučiti za članstvo i učiniti je spremnom za članstvo", kazao je Marković.

Aktuelne političke prilike takođe su bile važna tema razgovora crnogorskog premijera i evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

"U kontekstu bojkota opozicije jasno sam saopštio stav Vlade i moj lično - da smo spremni da uspostavimo dijalog i da obezbijedimo uslove da se opozicija vrati u parlament i na taj način, zajedno u parlamentu diskutujemo o svim stvarima vezanim za budućnost Crne Gore", kazao je Marković.

Crnogorski premijer je saopštio kao veoma važnu, činjenicu da EK nastavlja sa finansijskom podrškom Crnoj Gori i našem evropskom putu, za šta je primjer upravo potpisani Finansijski sporazum Crne Gore i Evropske komisije za IPA 2016. kojim Evropska unija dodjeljuje našoj zemlji 24 miliona eura bespovratne pomoći.

Marković je kazao da su se on i Han zadržali u razgovoru na pitanju naše finansijske konsolidacije.

"Komesar Han je aktuelizovao to pitanje. Uvjerio sam ga da se CG vlada ovih dana intenzivno bavi tim pitanjima, odnosno pripremom sanacionog plana koji će biti temelj pri izradi budžeta za 2017. godinu", kazao je Marković.

Han je čestitao imenovanje Markoviću i poželio mu uspjeh koji je i u interesu Crne Gore, i u interesu EU, kao i regiona.

"Što se tiče situacije u parlamentu, mislim da je za zemlju kandidata nije održivo stanje ukoliko dio parlamenta, odnosno cjelokupna opozicija, nije u parlamentu, tako da ću danas izdvojiti prilično vremena kako bih se susreo sa predstavnicima različitih opozicionih stranaka. Mislim da je to naročito važno za one partije koje su već izrazile svoje opredjeljenje za evropsku perspektivu. Razumijem da međunarodna zajednica posmatra zemlju i da se dio evropskog procesa oslanja na politričku debatu u parlamentu. Niko ne očekuje jednoglasne odluke, ali treba da postoji debata u parlamentu. To je nešto što odgovorni političari treba da rade", kazao je evropski komesar.

Han je naglasio da stranke na vlasti treba na iznađu način da ubijede opozicione partije da se vrate u parlamernt.

Evropski komesar je akcentirao i temu finansijske konsolidacije.

"Ako pogledate stope duga Crne Gore, u prethodnih 5 godina došlo je do naglog rasta od skoro 40% i to je nešto čime se morate pozabaviti. Takoreći, ekonomija se mora pogurati u pravcu dodatne diversifikacije. To je izuzetno važno i ekonomija je jedna od ključnih oblasti saradnje sa vašom zemljom", kazao je evropski komesar.

Han je naglasio da dio novca, predviđenog ugovorom koji su potpisali crnogorski ministar za evropske poslove Aleksandar Andrija Pejović i direktorka za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera, predstavlja program u iznosu od više miliona u pravcu poboljšanja kapaciteta.

"Još će 60 miliona biti opredijeljeno za poboljšanje klime, odnosno, za poboljšanje životne sredine", kazao je Han.

Kako je kazao, ovo je dio finansijske podrške Crnoj Gori od 2014. do 2020. godine.

"I spremni smo da opredijelimo više od 270 miliona eura (u prethodnom periodu, od 2007-2013. to je iznosilo 235 miliona). U tom pogledu, Evropska unija je najveći međunarodni donator Crnoj Gori. Ali, mislim da je to dobro uložen novac u podršku daljem razvoju vaše zemlje", kazao je evropski komesar.

Han je naglasio i važnost regionalne saradnje i saopštio da će jedan od narednih sastanaka biti održan u Crnoj Gori.

"I, kao što sam rekao premijeru, Crna Gora je pionir u regionu kada govorimo o pristupnom procesu. Stoga imate i posebnu odgovornost, koja seže i dalje od vaše zemlje. Ali, mislim da se vama ovakvi izazovi i dopadaju. Ovo je jedan od najboljih izazova, a u tom smislu dobiće svu moguću podršku. Mi možemo da vas podržimo, pomognemo, ali je na vama odgovornost i sve je ovo dio procesa u kome se podrazumijeva da jedan dio stvari morate uraditi sami", poručio je Han.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније