Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

09. 12. 2016. 10:23 >> 10:01
22

ĐUKANOVIĆ I HAN

Htjeli da zaustave NATO put

Nema sumnje da su aktivnosti na dan parlamentarnih izbora, kao i nakon proglašenja rezultata, za cilj imale zaustavljanje Crne Gore na putu ka NATO alijansi, ocijenio je lider DPS-a, Milo Đukanović.

 

On je sinoć na radnoj večeri sa komesarom za proširenje i susdjedsku politiku, Johanesom Hanom, razmijenio mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, i daljim perspektivama u procesu evropske integracije.

"Predsjednik DPS-a je podsjetio na ukupna dešavanja koja su karakterisala politički ambijent u susret parlamentarnim izborima, na dan održavanja izbora i nakon proglašenja rezultata. On je istakao da nema sumnje da je namjera tih aktivnosti domaćih i inostranih struktura bila zaustavljanje Crne Gore na putu NATO integracija, i da se osujeti njena evropska budućnost", saopšteno je iz DPS-a.

Đukanović naglasio da je, kad se sve uzme u obzir, uz činjenicu o direktnoj i otvorenoj angažovanosti eksternih izvora u predizbornoj kampanji, "pobjeda DPS-a još značajnija".

"Jer potvrđuje čvrstu opredijeljenost crnogorskih građana da biraju proevropsku i prozapadnu budućnost zemlje. Uzimajući u obzir i izvještaj Posmatračke misije OEBS/ODIHR, Đukanović je konstatovao da bojkot opozicije i nepriznavanje rezultata izbora nema vjerodostojno utemeljenje, ukazujući na nekonzistentnost pojedinačnih struktura opozicije, ali i na njihove idelološki suprotstavljene stavove", navodi se u saopštenju DPS-a.

Đukanović je u razgovoru sa Hanom podsjetio da je DPS pokazala "demokratski iskorak ponudom opoziciji da uzme učešće u vlasti i formiranjem Vlade izbornog povjerenja, nadajući se da to može biti model političkog djelovanja i u budućnosti".

"Te da vrata DPS-a ostaju otvorena za sve koji su spremni da prate kurs državne politike. Đukanović je dodao da je i novi predsjednik Vlade izrazio spremnost da se uspostavi dijalog, kako bi se obezbijedili uslovi da se opozicija vrati u parlament", navode iz DPS-a.

Komesar Han je, kako je saopšteno, ocijenio da je Crna Gora ostvarila napredak u prethodnom periodu u procesu evropske integracije, o čemu govori i Izvještaj EK koji je temelj za nastavak saradnje u narednom periodu.

"Han je pozdravio proevropski kurs Demokratske partije socijalista i njenu ulogu u izgradnji pluralizma i demokratije u crnogorskom društvu u prethodnom periodu ukazujući na važnost da se i u narednom periodu omogući klima koja neće uticati na dalji napredak integracionih procesa. U tom smislu, Han je naglasio da bojkot opozicije u Parlamentu nije održivo stanje za zemlju kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i izrazio nadu da se putem dijaloga i kompromisa dođe do konsolidacije političkih prilika i povratka opozicije u Parlament, naročito onih struktura koje su već izrazile svoje opredjeljenje za evropsku perspektivu", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније