Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

09. 12. 2016. 18:17 >> 17:57
4

SA VISOKIH ADRESA

Markoviću i dalje stižu čestitke

Povodom imenovanja na dužnost predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću i dalje stižu čestitke sa brojnih adresa, saopštili su iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban istakao je u čestitki da su se politički, ekonomski i kulturni odnosi dvije države u proteklim godinama dinamično razvijali i da je kao rezultat toga između Mađarske i Crne Gore formirano stabilno partnerstvo koje se temelji na zajedničkim vrijednostima i ciljevima.

"Uvjeravam Vas da će Mađarska i ubuduće čvrsto podržavati razvijanje naših odnosa. Posebno mi je drago da ćemo Crnu Goru uskoro moći da pozdravimo kao punopravnu članicu NATO-a, čemu je svoj doprinos dala i Mađarska, između ostalog - angažmanom naše ambasade u Podgorici kao NATO kontakt ambasade", navodi se u pismu Viktora Orbana premijeru Markoviću.

Predsjednik Vlade Slovačke Robert Fico, u čestitki upućenoj Markoviću, pozdravio je napredak u evropskim i evroaltantskim integracijama. 

"Funkciju preuzimate u trenutku koji je ključan za Crnu Goru - u vremenu kada je u toku ratifikacija pristupnog Protokola Sjevernoatlantske alijanse i kada zemlja ulazi u zahtjevniji dio pristupnih pregovora sa EU, tokom koga pred Vama stoje izazovi u dijelu ispunjavanja zahtjeva za zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Uvjeren sam da imate sve lične i stručne kapacitete i potreban politički osjećaj za doprinos novom napredovanju Crne Gore u ispunjavanju njenih strateških ciljeva. Istovremeno Vas želim uvjeriti, da tokom našeg predsjedavanja u Savjetu Evropske unije, a podjednako nakon njegovog završetka, možete računati na punu podršku Republike Slovačke".

I bugarski premijer Bojko Borisov crnogorskom kolegi uputio je čestitke povodom formiranja 41. Vlade Crne Gore. 

"Dozvolite mi da izrazim zadovoljstvo prijateljskim odnosima naše dvije zemlje i njihovom sve progresivnijem unaprjeđenju. Uvjeren sam da ćemo obostrano nastaviti napore za snaženje i produbljivanje bilateralnog dijaloga u svim oblastima od obostranog interesa. Evroatlantski napredak Crne Gore nije samo uspjeh za Vašu zemlju, već i snažan doprinos bezbjednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te je kao takav i uspjeh regiona u cjelini. Republika Bugarska podržava snažan napredak Crne Gore u evropskim integracijama i uvjeravam Vas da i u narednom periodu možete računati na našu podršku", navodi se u čestiki Borisova.

Premijer Demokratske narodne Republike Koreje Pak Bong Ju predsjedniku Vlade Crne Gore u čestitki povodom stupanja na dužnost istakao je: "Dozvolite da izrazim svoje čvrsto uvjerenje da će bilateralni odnosi naših zemlja nastaviti da se dalje razvijaju na obostrano zadovoljstvo. Želim Vam mnogo uspjeha u daljem radu na ukupnom napretku Vaše zemlje".

Čestitke predsjedniku Vlade uputili su i predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija, Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

U čestitki Elen Goldštajn, direktorke za Jugoistočnu Evropu i Centralnu Aziju Svjetske banke se navodi: "Drago mi je da ste u Vašem ekspozeu naveli prioritete koji su identični onima identifikovanim u strategiji Svjetske banke za Crnu Goru, što predstavlja dobru osnovu za produktivnu saradnju u cilju postizanja dinamičnijeg, održivijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta Vaše zemlje. Radujem se što ćemo pod Vašim rukovodstvom sarađivati na zajedničkim inicijativama usmjerenim na unaprjeđenje makroekonomske i finansijske komponente kao i u povećanju uslova za poslovanje i zaposlenost". 

Suma Čakarbarti, predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj u čestitki upućenoj premijeru Markoviću, između ostalog, ističe: "Radujem se našem radu na jačanju dalje saradnje EBRD i Crne Gore. EBRD je spremna da nastavi sa pružanjem podrške Vašoj zemlji na njenom putu sveobuhvatnih ekonomskih reformi, regionalnog razvoja i integracija".

Prethodnih dana Marković je primio veći broj ambasadora, koji su mu prenijeli čestitke premijera i Vlada tih zemalja povodom stupanja na dužnost.

Crnogorski premijer, podsjeća se u saopštenju, razgovarao je sa ambasadorkom Sjedinjenih Država Margaret Ueharom, Ujedinjenih Arapskih Emirata - Hafsom Al Ulamom, zatim sa ambasadorom NR Kine - Cui Dživeijem, Slovenije - Mitjom Močnikom, Mađarske - Kristijanom Pošom, Grčke – Sotirusom Atanasiosem, Norveške – Arnom Sanom  Bjornstadom i Turske – Serhatom Galipom.

"U razgovorima sa ambasadorima predsjednik Vlade je ukazao da će fokus u budućoj saradnji biti usmjeren na ekonomiju i realizaciju investicionih projekata koji treba da doprinesu privrednom rastu i otvaranju novih radnih mjesta. Ambasadori su se saglasili da odlični politički odnosi njihovih zemalja sa Crnom Gorom mogu biti unaprijeđeni intenzivnijom ekonomskom saradnjom i najavili da će njihov angažman u narednom periodu prevashodno biti usmjeren u tom pravcu", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније